ΗΠΑ: Ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Οι ελπίδες για την γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου και της θεραπείας του κορωνοϊού είναι μεγάλες σε όλο τον πλανήτη

Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για την ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ξεκίνησαν στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας. 

Η εύρεση “ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου” για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό “αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. ″Αυτή η μελέτη της “Φάσης 1”, που ξεκίνησε με ταχύτητα ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.”

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ένας οργανισμός στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, συνεργάζεται με τη βιοτεχνολογική εταιρεία  Moderna  για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας τη γενετική ακολουθία του νέου κορωνοϊού. 

Η δοκιμή διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, όπου έχουν εκδηλωθεί περιπτώσεις COVID-19 και οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Η δοκιμασία πρώιμου σταδίου θα εξετάσει το εμβόλιο σε 45 άνδρες και μη έγκυες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπηρεσίας.

Οι ελπίδες για την γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου και της θεραπείας του κορωνοϊού είναι μεγάλες σε όλο τον πλανήτη, όμως όπως αναφέρουν γιατροί και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο οι προσδοκίες είναι λίγες ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξη, δοκιμή και επανεξέταση κάθε πιθανού εμβολίου είναι μια μακρά, πολύπλοκη και δαπανηρή προσπάθεια που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια,  όπως λένε οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας.  Προτού οι ερευνητές μπορέσουν να ξεκινήσουν ανθρώπινες δοκιμές, πρέπει να έχουν μια σταθερή κατανόηση του παθογόνου, να εκτελέσουν δοκιμές ασφάλειας και να βρουν αρκετούς ανθρώπινους εθελοντές.

Η δοκιμή σε πρώιμο στάδιο θα διευθυνθεί από την Δρ. Λίζα Τζάκσον, ανώτερη ερευνήτρια στο Kaiser. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα κατά προσέγγιση σε διάστημα 28 ημερών. Όπως ανακοινώθηκε στον τύπο, ένα εμβόλιο για δημόσια χρήση πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο για άλλους 12 έως 18 μήνες.

Όπως επίσης ειπώθηκε, ο κορωνοϊός είναι πιθανόν να αποδειχτεί εποχιακός, επομένως είναι πιθανόν να υποχωρήσει στους θερμότερους μήνες, όπως η γρίπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ