Το εθνικό χρέος και το στοίχημα του Σωτήρη Τσιόδρα για την πανδημία

Εδώ και λίγες εβδομάδες αναμένουμε τις καθημερινές του ανακοινώσεις από την οδό Αριστοτέλους, που  τον νέο κορωνοϊό ή COVID-19.

Τον ιό που εισέβαλε αναπάντεχα στις ζωές μας από την Γουχάν της Κίνας στις αρχές του 2020, ως ένας πολύ κακός επισκέπτης και έγινε πανδημία, η δεύτερη σε διάστημα μόλις 11 ετών.

Δεν τον γνωρίζαμε, παρότι είναι ένας κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας με διεθνείς περγαμηνές. Και τώρα πια, έγινε ένας… δικός μας άνθρωπος και μάλιστα εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο άριστος μαθητής και φοιτητής, ο αριστούχος του Χάρβαρντ, ο εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ, ο επιστήμονας που έχει αποκτήσει τίτλο Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT που επέλεξε η κυβέρνηση ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερώνει καθημερινά τους Έλληνες για την πορεία και τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, το δύσκολο και πρωτόγνωρο αυτό διάστημα, πραγματοποιεί το χρέος του με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ένα εθνικό χρέος, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, την επιστημονική του επάρκεια, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που του ανατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αντικειμενικότητα και ψυχραιμία.

Το πιο πιθανό είναι να μην… απολαμβάνει αυτόν τον ρόλο (αναφορικά με τη δημόσια έκθεσή του), άλλωστε προτιμούσε πάντα το διάβασμα, την έρευνα, τη λοιμωξιολογία- που είναι το μεγάλο ενδιαφέρον στην καριέρα του- την ζεστή οικογενειακή ζωή με την αγαπημένη του σύζυγο Μίνα και τα 7 παιδιά του, τη βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική που τόσο αγαπά να ψέλνει σε ναό της Κηφισιάς τις Κυριακές.

Το έφερε έτσι όμως η συγκυρία, αυτός ο εξαιρετικά χαμηλών τόνων επιστήμονας με τις λαμπρές σπουδές, τις γνώσεις και την εμπειρία, ο μειλίχιος, σεμνός και ευαίσθητος άνθρωπος, να γίνει η φωνή της αντικειμενικότητας, η φωνή της ωριμότητας και του κύρους, στην πιο δύσκολη κρίση δημόσιας υγείας που βιώνει η Ελλάδα μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Πανδημία… μία λέξη που κρύβει πανικό

Ναι βρισκόμαστε σε πανδημία, παρά το γεγονός ότι η λέξη αυτή κρύβει μέσα της πανικό, είπε ο καθηγητής την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους. Ήταν όπως κάθε μέρα σοβαρός, μετρημένος και ολιγόλογος… Και η μόνη στιγμή που χαμογέλασε, ήταν όταν ανακοίνωσε ότι η μητέρα μαζί με το παιδί της που είχαν νοσήσει, έλαβε εξιτήριο στη Θεσσαλονίκη. Χαμογέλασε μόνο για λίγο και πάλι συννέφιασε, όταν άρχισε να απαριθμεί τα κρούσματα του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωποι, δεν είναι μόνο περιστατικά και όταν πεθαίνουν άνθρωποι θλιβόμαστε.

Ναι το άγχος και ο προβληματισμός του ήταν μεγάλος, ιδιαίτερα όταν ο καθηγητής έκανε λόγο για τα νοσοκομεία, τα οποία αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας και τα οποία μας ενδιαφέρουν τα μέγιστα, όπως τόνισε. Και αυτό, διότι είναι δύσκολο να επιτηρείς δύο νοσήματα και τη γρίπη και τον κορωνοϊό, τα οποία εμφανίζουν ταυτόχρονα τα ίδια συμπτώματα, όπως είπε. Διότι η γρίπη δεν έχει τελειώσει ακόμη βρισκόμαστε στην ουρά της και γι’αυτό τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αφορούν στον κορωνοϊό, είναι ακραία και ριζοσπαστικά. Ο κ. Τσιόδρας ως άριστος λοιμωξιολόγος γνωρίζει καλά ότι η γρίπη αποτελεί έναν παγκόσμιο φονιά, όπως αναφέρει συχνά.

Εάν στην κατάσταση αυτή, προσθέσεις στο σύστημα υγείας και τα κρούσματα του κορωνοϊού, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Υγειονομικοί, ο αδύναμος κρίκος…

Οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν ένα ευαίσθητο σημείο για το σύστημα και σίγουρα κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας στην συνάντηση που είχε το Σάββατο το απόγευμα με τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν προτεραιότητα στον εργαστηριακό έλεγχο. Άλλωστε οι άνθρωποι που υπηρετούν το σύστημα υγείας, δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν, ένεκα του επαγγέλματός τους. Ο αυτοπεριορισμός είναι μία λέξη που αγαπά ιδιαίτερα ο κ. Τσιόδρας, δεν κουράζεται να την επαναλαμβάνει, έως ότου την εμπεδώσουμε και όλοι εμείς!

Ωστόσο η ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων, θα συνεχίσει και θα είναι εξαντλητική, τόνισε χθες ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι θα την υλοποιούμε, όσο αντέχουμε…

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια του Οργανισμού είναι ηρωική το διάστημα αυτό της κρίσης, θα χρειαστούμε ωστόσο περισσότερα άτομα.

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο…

Τι φοβάστε αλήθεια, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, τον ρώτησα χθες το απόγευμα λίγο μετά την καθιερωμένη ενημέρωση. Φοβάμαι για τους ηλικιωμένους και για ενδεχόμενο ταχύτατης εξάπλωσης του ιού, μου απάντησε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια…

Τι άλλο φοβάται; «Φοβάμαι περισσότερο από τους θανάτους τα ορφανά κρούσματα (τα οποία είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν), με αποτέλεσμα η διασπορά στην κοινότητα να είναι μεγάλη», απάντησε στην ενημέρωση του Σαββάτου με τους δημοσιογράφους.

Ίσως γι’ αυτό τα μέτρα (κλείσιμο εστιατορίων, καφέ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, θεματικών πάρκων, πρακτορείων ΟΠΑΠ κλπ) που ανακοίνωσε η Επιτροπή το απόγευμα της Παρασκευής είναι τόσο ακραία και ριζοσπαστικά. Για να μπορέσουμε να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε, για να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς. Μάλιστα όταν ανακοίνωνε τα μέτρα αυτά ο κ. Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν ιδιαίτερα σίγουρος και αποφασιστικός.

Το κορυφαίο στοίχημα, να μην γίνουμε Ιταλία

Το στοίχημα είναι μεγάλο και προκλητικό: πρέπει με κάθε τρόπο, να μην γίνουμε Ιταλία….«Σε μία εβδομάδα θα μπορώ να σας πω σε ποια τροχιά είμαστε, σε σχέση με την Ιταλία», τόνισε χθες ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ωστόσο πώς ξέφυγε η κατάσταση στην Ιταλία, τον ρώτησα πριν δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι αιτίες είναι δύο, ότι πρώτον ο ιός υποτιμήθηκε και δεύτερον το γεγονός ότι η διοίκηση είναι αποκεντρωμένη σε Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, απάντησε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Να συμπεριφερόμαστε σαν έχουμε όλοι μας τον ιό…

Γι’ αυτό θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι μας, σαν να έχουμε τον κορωνοϊό και το μέλημά μας, είναι να μην το μεταδώσουμε στους άλλους, σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος την άποψη καθηγητή στην Αγγλία.

Προβληματισμένος, ανήσυχος, ωστόσο πάντα ήρεμος και συγκρατημένος, ο γκριζομάλλης καθηγητής Τσιόδρας, σίγουρα γνωρίζει σε βάθος και με πλήρη επιστημονική επάρκεια τις απειλές της δημόσιας υγείας, τα λοιμώδη νοσήματα, τις επιδημίες.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει για το CNN GR την 1η Οκτωβρίου 2018 (με τίτλο: Επιδημίες στην Ευρώπη, από πού προέρχονται και πώς αντιμετωπίζονται), εκδήλωσε την ανησυχία του, αναφορικά με την εμφάνιση αλλά και εγκατάσταση επιδημιών σε όλη την Ευρώπη. Όπως είχε τονίσει τότε, «αναμένουμε την εγκατάσταση επιδημιών σε όλη την Ευρώπη οι οποίες προέρχονται κυρίως από ιούς που μεταδίδονται από κουνούπια  και άλλα έντομα, διαβιβαστές γενικότερα, όπως ο ιός του Δυτ. Νείλου, ο ιός τσικουνγκούνια – Chikungunya (υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για αρθρίτιδες) ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον Δάγκειο πυρετό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ