Ο πρώτος κύκλος ελέγχων στην Μύκονο ολοκληρώθηκε

Αναμένονται πρόστιμα, πρωτόκολλα κατεδάφισης και πολύχρονες ενστάσεις!

Ολοκληρώθηκε η πρώτος κύκλος ελέγχων στη Μύκονο. Το κλιμάκιο έχει ήδη επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας πλούσιο υλικό με τους ελέγχους να αφορούν την εργασία, φορολογικούς και βέβαια πολεοδομικούς ελέγχους. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η σύνταξη της έκθεσης ελέγχου για τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις και σε δεύτερο χρόνο η έκθεση αυτοψίας, η οποία μπορεί να καταλήξει στην επιβολή προστίμων και στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Το «Νησί των Ανέμων» «υποδέχθηκε» μάλλον με τρόμο 8 επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης, 3 υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, 2 στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και ακόμη 2 από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Οι τελευταίοι θα επιστρέψουν με συναδέλφους τους για να ολοκληρώσουν το ποινικό κομμάτι για τα φαινόμενα προστασίας. Το κλιμάκιο εργάστηκε παράλληλα, χωρισμένο σε τρεις ομάδες, σε διαφορετικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού, χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης με πρόβλεψη που υπήρχε σε σχετικό νομοσχέδιο μπορούν να πάρουν από τα χέρια της τοπικής πολεοδομίας τις εν λόγω υποθέσεις. Η υποκατάσταση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης Σύρου πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι η δεύτερη φορά που οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν αυτό το έργο μετά το Μάτι. Η πρώτη έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα και με βάση αυτήν οι παρανομούντες θα κληθούν σε απολογία. Οι εκθέσεις αυτοψίας οι οποίες καταγράφουν αναλυτικά τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί θα είναι έτοιμες στο ίδιο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνουν και προτάσεις για πρόστιμα.

Από τη στιγμή που θα συνταχθεί η έκθεση αυτοψίας, ειδοποιείται το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, που επιβάλλει την διακοπή των εργασιών. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ένσταση σε διάστημα 30 ημερών η οποία θα εξεταστεί από το τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Κάπου εκεί μπαίνει το τέρας της γραφειοκρατίας μιας και το Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει απόφαση μέχρι και σε επόμενη δεκαετία…

Δεδομένης λοιπόν της ένστασης, σε περίπτωση απόρριψης εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ημερών και τα πρόστιμα οριστικοποιούνται και βεβαιώνονται στην Αρμόδια ΔΟΥ. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου το κατεδαφίσει μόνος του, τότε μπορεί να διαγραφεί το πρόστιμο από επιθεωρητές της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. 

Ουσιαστικά είναι αρκετά πιθανό τα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά τα επόμενα χρόνια, στην ουσία κερδοσκοπώντας από την αυθαίρετη κατασκευή, εκτός και αν ο έλεγχος από τον Δήμο που εκδίδει τις σχετικές άδειες λειτουργίας, αποφασίσει να ξεκινήσει από τις παρανομούντες επιχειρήσεις. Οι άδειες εκδίδονται από τον Δήμο ο οποίος οφείλει να ελέγξει το 30% των επιχειρήσεων. Οπότε μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει η Δημοτική Αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ