Ε.Ε.: Υιοθετούνται οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούν τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και ολοκληρώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται τελικά να βρίσκουν την «χρυσή τομή» αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν οι περισσότεροι υιοθετούν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης άρχισε να πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Τότε, ειδικά η Γερμανία, η Ολλανδία και οι δορυφόροι τους, έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και προσπαθούσαν να βρουν άλλες λύσεις, αλλά, όπως αποδείχθηκε, μάταια.

Η Έλληνας πρωθυπουργός, μόλις έγινε αισθητή η κρίση, μίλησε για άμεση λήψη μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε πρώτο στάδιο και την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ταμείου – όπως έγινε και στην πανδημία – προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Και οι δύο προτάσεις του κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν τεθεί πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων από πολλές χώρες, γεγονός που αναγκάζει την Γερμανία και την Ολλανδία να αλλάξουν πλάνα και να θέτουν ως βάση της συζήτησης τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Μάλιστα, η κρισιμότητα της κατάστασης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, οδηγεί πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες να ζητούν να παρθούν αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Γι’ αυτό και χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. μέσα στον Ιούλιο για να συζητηθούν «ευρύτερα οικονομικά θέματα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυροποίησε την θέση του μετά και την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στην Ρώμη, καθώς αποφασίστηκε οι δύο άνδρες να παρουσιαστούν στις Βρυξέλλες με κοινές προτάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να ληφθούν αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι και ζητούν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο είναι και ο κ. Ντράγκι.

Να σημειωθεί, ότι ήδη συζητείται έντονα και η επισιτιστική κρίση, η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» την Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα.

Όπως επισημαίνεται από επιστήμονες, το πολύ σοβαρό αυτό θέμα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στην Ευρώπη, καθώς θα παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, το σιτάρι και το ηλιέλαιο θα είναι δύο προϊόντα που θα λείψουν από την γηραιά ήπειρο τους επόμενους μήνες.

Τώρα, εάν κάποιος συνδυάσει την ενεργειακή κρίση – έλλειψη φυσικού αερίου και πετρελαίου με πολύ υψηλές τιμές – και έλλειψη βασικών προϊόντων στην διατροφή των πολιτών – όπως σιτάρι – μπορούμε όλοι να φανταστούμε πως θα «κυλήσει» ο χειμώνας στην Ευρώπη.

«Επιβάλλεται να βρεθεί λύση και θα πιέσουμε αυτό να γίνει μέσα στο καλοκαίρι», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ