Ελλάδα – Κίνα: Γιορτή για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Συμπόσιο “China and Greece: From Ancient Civilizations to Modern Partnership”.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο “China and Greece: From Ancient Civilizations to Modern Partnership”, το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας και της επιστήμης από τις δύο χώρες, σφραγίζοντας με την παρουσία τους τον δεσμό που συνδέει δύο πολιτισμούς με μοναδική ιστορικότητα για την οικοδόμηση της σύγχρονης ευημερίας. Το Συμπόσιο είχε ως θεματικούς άξονες τον πολιτισμό και την αλληλεπίδραση, την οικονομία και τις επενδύσεις, καθώς και την εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, μήνυμα απέστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος μίλησε για τους δεσμούς φιλίας που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο χωρών, για την ενίσχυσή τους με αφορμή το τρέχον Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τον Τουρισμό, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία “Belt and Road”, για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Ανατολής με τη Δύση. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο μήνυμά του απέτισε φόρο τιμής στην Κίνα και την ιστορία της. «Μοιραζόμαστε κοινό παρελθόν μέσα στους αιώνες και είμαι σίγουρος ότι θα μοιραστούμε κοινό μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε τη σημασία των κινεζικών επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε για τη διευκόλυνση νέων επενδυτικών προσπαθειών. Αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων στις δύο χώρες, ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης, μίλησε για τη νέα διάσταση που έχει δοθεί στις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας με την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Belt and Road», ενώ επεσήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, έχοντας μπει σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, προσκαλώντας νέους επενδυτές από την Κίνα να εμπιστευθούν τη χώρα. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, Γεώργιος Ηλιόπουλος, στο μήνυμά του αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στις αμοιβαία επωφελείς κινήσεις στους τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας, μίλησε για τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με κινεζικά Πανεπιστήμια, ενώ έκανε και ειδική μνεία στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές των κινεζικών σχολών προκειμένου να επιστρέψουν στην Κίνα για τη συνέχιση της φοίτησής τους. Όλοι οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς έκαναν αναφορά στην επιτυχημένη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία αποδίδει καρπούς, παρουσιάζοντας ήδη θεαματική ανάπτυξη.

Εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, στον χαιρετισμό του μίλησε για τη μακρόχρονη συνεργασία και τη νέα δυναμική που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, τη σημασία της Ελλάδας ως εταίρου στην κεντροανατολική Ευρώπη και τη δυνατότητα ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών συνεργασιών. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Zhao Qi, μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία των ελληνοκινεζικών σχέσεων για τη συνεργασία της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών (CASS) και Πρόεδρος του Think Tank Network Κίνας-Κεντρικών και Ανατολικών Ευρωπαϊκών Χωρών, Feng Zhongping, και ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης. Οι ομιλητές ανέλυσαν γεωπολιτικά ζητήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης που γεννώνται από τη συνεργασία των δύο χωρών.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ