Provocateur: Οι ιδεοληψίες που «τραβάνε» προς τα πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο «φιλορωσικό» κόμμα του Λαφαζάνη και η νέα συμμαχία των «τριών» στα δεξιά, της… δεξιάς.

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Δεν είναι η πρώτη και μάλλον δεν θα είναι ούτε και η τελευταία φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν μια περίεργη συμπάθεια προς τους απανταχού κουκουλοφόρους που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές περιουσίες.

Ζούμε συνεχώς ένα déjà vu (ντεζαβού που λένε και στο χωριό μου) με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζονται τους χούλιγκανς και να επιρρίπτουν μονάχα ευθύνες στην αστυνομία ή στις πρυτανικές αρχές και στους φοιτητές, εφόσον τα επεισόδια γίνονται εντός πανεπιστημίων.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν τα σοβαρά επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα κουκουλοφόρων γκρέμισε ολόκληρους τοίχους και κατέστρεψε την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια και πρόσφατα οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν τους αντιεξουσιαστές.

Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν τον χώρο σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και τότε επέστρεψαν οι βάνδαλοι και κατέστρεψαν με βαριοπούλες τα πάντα.

Οι εικόνες πραγματικά είναι αποκαρδιωτικές και εάν κάποιος δεν διαβάσει την «λεζάντα» – που λέγαμε παλιά στις εφημερίδες – κάτω από τις φωτογραφίες για να διαπιστώσει ότι προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα νομίζει ότι πρόκειται για καταστροφές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό πάντως, που σχολιάζεται ιδιαίτερα επικριτικά σε πολιτικό επίπεδο είναι οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «ωραίος του κόμματος» – όπως τον αποκαλούν στην Κουμουνδούρου – ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως τόνισε, δεν φταίνε οι κουκουλοφόροι, «αλλά η αστυνομία και ο πρύτανης που τους προκάλεσαν».

Και αναρωτιέται κανείς μετά από αυτές τις δηλώσεις, πως θα γίνει η πολυπόθητη ανανέωση του κόμματος, που επιθυμεί διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας, όταν νέοι σε ηλικία στενοί συνεργάτες του εκφράζουν παλαιές, πολυφορεμένες και πολυφθαρμένες πλέον αντιλήψεις.

Μάλιστα, όπως μαθαίνει το emea.gr, υπάρχουν στελέχη στην Κουμουνδούρου που διαφωνούν με τη συνεχή κάλυψη των κουκουλοφόρων και το έχουν πει και προσωπικά στον Αλέξη.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο, ανανέωση σε ένα κόμμα δεν γίνεται μονάχα «διώχνοντας» τα παλαιά στελέχη, αλλά αναθεωρώντας και παλιές ιδεοληψίες, που πλέον δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινωνία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ετοιμάζει να ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος! Το νέο κόμμα θα κινείται στα αριστερά της αριστεράς και σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έντονα «φιλορωσικό».

Εξάλλου ο Παναγιώτης δεν έκρυψε ποτέ την ιδιαίτερη αγάπη που έχει για την Ρωσία είτε παλαιότερα επί Σοβιετικής Ένωσης είτε τώρα επί Πούτιν.

Θυμόμαστε όλοι ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά είχαν επισκεφθεί τον Πούτιν, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός της ευρωζώνης, για να ζητήσουν δανεικά.

Επίσης, όλοι θυμόμαστε την τεράστια «πόρτα» που έφαγαν από τον Βλαντιμίρ, ο οποίος αρνήθηκε ευγενικά να τους δώσει έστω ένα ρούβλι, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας.

Φυσικά, εκτός των άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση του νέου κόμματος, περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα πει ο Παναγιώτης για τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους στην Ουκρανία που προκάλεσε η απόφαση του Πούτιν να επιτεθεί.

«Καθαρός», πάντως στόχος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει φιλορώσους τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.

Εάν θα το πετύχει θα το δείξει ο χρόνος…

Την ίδια ώρα το τρίο Τζήμερου, Μπογδάνου, Κρανιδιώτη, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την δημιουργία του δικού τους κόμματος.Το κόμμα θα κινείται στα δεξιά, της δεξιάς και ίσως ακόμη λίγο πιο δεξιά.

Βέβαια, εκεί ήδη βρίσκεται το κόμμα του Βελόπουλου και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της «σύγκρουσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα θα ονομάζεται «Εθνική Δημιουργία» και θα έχει βασικό χρώμα το Μπλε. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι ένας από τους στόχους είναι να συνεργαστούν μελλοντικά με τη ΝΔ.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: «Τον Κυριάκο τον ρώτησαν;»

Μάλλον όχι, να απαντήσουμε εμείς, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έβλεπε και δεν βλέπει να καθόλου καλό μάτι τέτοιου είδους πολιτικά σχήματα.

Μην ξεχνάμε ότι ο Μπογδάνος διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μετά τις ακραίες δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής για τον εμφύλιο, που προκάλεσαν την «έκρηξη» του Νίκου Δένδια, ο οποίος πήρε άμεσα τον λόγο και επέπληξε τον Κωνσταντίνο.

Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει η εν λόγω συμμαχία, καθώς και οι τρεις είναι δυναμικοί χαρακτήρες.

Μάλιστα, το emea.gr, πληροφορείται ότι ήδη «πέφτουν» τα πρώτα στοιχήματα για το πότε θα διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη» η παρέα. Οι περισσότεροι ποντάρουν στο δίμηνο. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να κλείσουν πάνω από δύο μήνες μαζί.

Για να δούμε εάν επαληθευτούν οι τζογαδόροι…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ