Ν. Δένδιας – Συνέδριο ΝΔ: «Θα απαντάμε άμεσα σε κάθε παραβατικότητα»

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών δεν «μάσησε» τα λόγια του αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει στο μέλλον η χώρα μας έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας.

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα επί του πεδίου, σε κάθε επιστολή, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ρητορική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ.

«Για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα όχι μόνο ισχυροποιεί τις συμμαχίες της, αλλά διευρύνει τον εθνικό της χώρο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της συμφέροντα και μιλάει καθαρά και ξάστερα σε όλους. Μιλάει καθαρά και ξάστερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι στις παρακάμερες ή στα σαλόνια των Αθηνών. Όχι στα πάνελ των τηλεοράσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα μέσα στην Άγκυρα μπροστά στους Τούρκους. Εκεί μιλάει καθαρά και ξάστερα», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κ. Δένδιας.

«Η πατρίδα μας δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται κανέναν. Απαντά με τόλμη και με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση, σε κάθε είδους πρόκληση. Στερεή βάση είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η χώρα μας είναι απέναντι σταθερά σε κάθε απόπειρα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η πατρίδα μας είναι απέναντι σε κάθε επιθετική ρητορική. Είναι απέναντι στην αναχρονιστική προκλητικότητα. Η Πατρίδα μας είναι απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, είτε νέο οθωμανικό, είτε οποιονδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, καθώς μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα και με αυτά τα μέσα χτίζουμε δυνατότητα ανάσχεσης. Χτίζουμε συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη…Η Ελλάδα εγγυάται την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και γίνεται κόμβος ενεργειακός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι συνεπής, αξιόπιστη στον κόσμο και μάχεται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Λύση, όμως, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι η «Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τη Ρωσία που καταστρέφει».

«Καταδικάσαμε άμεσα, ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Την κουλτούρα της Ρωσίας τη σεβόμαστε και την τιμάμε. Αλλά όχι τη Ρωσία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όχι τη Ρωσία που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, όχι τη Ρωσία που προσπαθεί να επιβάλει τη θέση της με τη βία, όχι τη Ρωσία που παραβιάζει σύνορα, όχι τη Ρωσία που καταστρέφει. Με αυτήν τη Ρωσία η Ελλάδα δεν έχει να κάνει. Η Ελλάδα έχει να κάνει με την άλλη Ρωσία, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εδώ δεν χωράει ουδετερότητα, ούτε δρόμος στη μέση. Μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Μονόδρομος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Είναι η διεθνής νομιμότητα. Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη. Αλλά μη γίνονται παρερμηνείες. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε κάθε παραβατικότητα επί του πεδίου, σε κάθε επιστολή, σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε ρητορική. Γιατί δε δεχόμαστε ούτε τετελεσμένα, ούτε απειλές…Μερικοί στη γειτονιά μας έχουν μία περίεργη τακτική. Πρώτα παρανομούν και μετά διαπραγματεύομαι την παρανομία. Αυτά να τα ξεχάσουν. Αυτά ανήκουν αλλού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτή τη λογική δε μπαίνει», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ