Σήμερα η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν

Η «Βληχή» είναι μία βωβή ταινία μικρού μήκους, εμπνευσμένη από το νησί της Τήνου.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Βληχή» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή στις 6, 7 και 8 Μαΐου. Ο Γιώργος Λάνθιμος δημιούργησε την ταινία μέσα από ένα πρότζεκτ που του ανατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist on the Composer» (μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ), το οποίο είχε ως στόχο έχει να συνδέσει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την Τήνο, τον έρωτα και τον κύκλο της ζωής, ενώ πρωταγωνιστούν η βραβευμένη με Όσκαρ, Έμμα Στόουν και ο διακεκριμένος Γάλλος ηθοποιός, Νταμιάν Μπονάρ.

Η «Βληχή» μια βωβή ταινία μικρού μήκους, η οποία παραπέμπει στις πρώτες βωβές ταινίες που έκαναν την εμφάνιση τους στην αρχή της ιστορίας του κινηματογράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική επένδυση είναι η μοναδική «φωνή» της ταινίας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι εικόνες από την Τήνο μιας άλλης εποχής, καθώς και οι αναφορές στα πρωτόγονα ένστικτα του έρωτα και του σεξ. Υπάρχουν επίσης παραπομπές στον αρχέγονο κύκλο της πίστης, των ενστίκτων και της θρησκείας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε εξ ολοκλήρου για πρώτη φορά μόνος του το σενάριο, ενώ όπως είπε εμπνεύστηκε από τους περιορισμούς της ανάθεσης. «Η πρόταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ενέπνευσε. Θεώρησα ότι είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πάω πίσω το χρόνο, να επιστρέψω σ’ ένα πιο αρχικό στάδιο του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα – το βωβό, το ασπρόμαυρο. Με αυτό το πρότζεκτ, μού δόθηκε η ευκαιρία να πω μια ιστορία χωρίς λόγια. Να ξαναξεκινήσω την κινηματογραφική διαδικασία από την αρχή. Να ανακαλύψω πώς το σινεμά συνδυάζεται, ουσιαστικά και όχι περιγραφικά, με άλλες τέχνες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ταινία.

Αναφορικά με την μουσική ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης δήλωσε ότι: «Ένας σκηνοθέτης που δεν χρησιμοποιεί μουσική στις ταινίες του, γυρίζει μία ταινία που της δίνει φωνή, μόνο η μουσική. Ναι στο παρελθόν είχα μία περίεργη σχέση με τη μουσική – δεν ήξερα πώς να τη χρησιμοποιήσω, δεν ήθελα να τη χρησιμοποιήσω στο σινεμά μου. Ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που πλέον χρησιμοποιείται η μουσική στο σινεμά. Είμαι πολύ αυστηρός, θέλω η μουσική να μην περιγράφει τι βλέπεις, να μην υπογραμμίζει τι νιώθεις, να μην επαναδιατυπώνει την ιστορία της ταινίας. Αλλά να τη συμπληρώνει, ως τέχνη και ως γλώσσα. Ακόμα και εδώ στη «Βληχή» θεωρώ ότι η μουσική δεν είναι ούτε περιγραφική, ούτε υπογραμμιστική. Πάντως, ναι έχω αναθεωρήσει την απόλυτη σχέση που (δεν) είχα με τη μουσική. Η επόμενη ταινία μου θα έχει μουσικό σκορ».

Σχετικά με την επιλογή της Τήνου ο Γ. Λάνθιμος ανέφερε ότι: «Η Τήνος είναι ένας μέρος που επισκέπτομαι τα τελευταία χρόνια αρκετά. Έχω αρχίσει να τη γνωρίζω και να την αγαπώ. Ξεκίνησα να σκέφτομαι την ταινία εκεί. Με ενέπνευσε το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα του νησιού».

Από την πλευρά της η Έμμα Στόουν μιλώντας για την ταινία και τον Γιώργο Λάνθιμο είπε ότι: «Δεν ξέρω αν ήταν το πιο δύσκολο πρότζεκτ που έχω κάνει, αλλά ήταν προκλητικό ναι. Είναι μεγάλο δώρο να δουλεύω με τον Γιώργο. Παραδίδομαι στη δημιουργική του διαδικασία, τον εμπιστεύομαι τυφλά, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Με ενέπνευσε φυσικά και η ιστορία, το σενάριο που έγραψε. Ήταν επίσης δέλεαρ το ότι θα δουλεύαμε στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκα πρώτη φορά».

«Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα πράγματα που μου αρέσουν στις συνεργασίες μου με το Γιώργο. Πρώτα από όλα τα πάμε πολύ καλά, ταιριάζουμε ως άνθρωποι. Καλλιτεχνικά, είναι μεγάλη ευτυχία το να εμπιστεύεσαι ολοκληρωτικά έναν σκηνοθέτη. Όταν κάθεται στην κάμερα ο Γιώργος, δεν ανησυχώ για τίποτα. Είναι πολύ προσεκτικός, έχει εμμονή με τη λεπτομέρεια (και το λέω για καλό), δεν του ξεφεύγει τίποτα. Σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, ενώ ταυτόχρονα σπας τα όριά σου. Και θα σας μιλήσω ειλικρινά: ποιο θα ήταν το νόημα να συνεχίσω αυτή την ηλίθια δουλειά, αν δεν έβρισκα προκλητικούς ρόλους, όπως αυτούς που μου προσφέρει ο Γιώργος;», κατέληξε η ηθοποιός. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ