Carnegie Endowment: Κλείνει το κέντρο του στη Μόσχα

Ήταν το πρώτο ανεξάρτητο think tank που άνοιξε στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Carnegie Endowment for International Peace ανακοίνωσε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την διακοπή της λειτουργίας του κέντρου του στην Μόσχα κατόπιν διαταγής του Κρεμλίνου.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Carnegie εκφράζει την λύπη του για την διακοπή λειτουργίας του κέντρου του στην Μόσχα με απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης της 8ης Απριλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κίνηση αυτή θα βαθύνει περαιτέρω την διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

«Το Carnegie Endowment ήταν το πρώτο ανεξάρτητο think tank που άνοιξε στην Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και έκτοτε με συνέπεια έθεσε τις προϋποθέσεις για την αντικειμενική πολιτική ανάλυση στην Ρωσία.

Ως θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και ειρήνης μέσω της ανεξάρτητης ανάλυσης και της καινοτομίας στρατηγικής σκέψης, παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας και σταθεροί στην προσήλωσή μας στην αποστολή που έχουμε εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το κλείσιμο του Carnegie είναι ο τελευταίος μίας σειράς διεθνών οργανισμών που διέκοψαν την λειτουργία τους στην Ρωσία, έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ακολούθησε η φυγή εκατοντάδων ρώσων επιστημόνων φοβούμενων για την ασφάλειά τους μπροστά στο άνευ προηγουμένου τα τελευταία χρόνια κύμα καταστολής στην Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ