Σταϊκούρας: Στο Παρίσι για τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin

Στο περιθώριο αυτών των συνεδριάσεων θα πραγματοποιήσει επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ενώ στο περιθώριο αυτών των συνεδριάσεων θα πραγματοποιήσει επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του.

Ειδικότερα, σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα έχει ως πρώτο θέμα συζήτησης τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει και την επισκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη. Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία των συζητήσεων σχετικά με το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει στους ομολόγους του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα συζητηθεί ο τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στη συνέχεια, ο έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανάκτηση των προ πανδημίας ρυθμών ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη δίδυμη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση καθώς και από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, θα εξεταστεί ο ρόλος ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, ιδίως μέσα από την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών.

Επιπρόσθετα αύριο, Σάββατο, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει ο ρόλος της καινοτομίας ως βασικού μοχλού για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με ανταλλαγή απόψεων πάνω στις στοχευμένες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε η πράσινη μετάβαση να προχωρήσει με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Οι οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και η προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι το θέμα που θα απασχολήσει το άτυπο Eurogroup.

Οι οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι το θέμα που θα απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει στο Παρίσι, δήλωσε ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup μαζί με τον γερμανό ομόλογό του, Κρίστιαν Λίντνερ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία με μια έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε πρόσφατα, ενώ η Γαλλία θα συνδράμει με 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι χθες, Πέμπτη, αποφασίστηκαν «τεράστιες και άμεσες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, οι οποίες “θα χτυπήσουν σκληρά τη Ρωσία και την οικονομία της» και «έχουν στόχο να λυγίσουν τη ρωσική οικονομία και τους πολιτικούς υπεύθυνους». Εξήγησε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, ο αεροναυπηγικός τομέας, οι ημιαγωγοί, καθώς και όλες οι ευαίσθητες τεχνολογίες της ρωσικής οικονομίας. «Θα χτυπήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις ρωσικές τράπεζες. Θέλουμε να απομονώσουμε χρηματοοικονομικά τη Ρωσία και να κόψουμε κάθε δεσμό της με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να πάρουν μέτρα κατά εκατοντάδων πολιτικών και οικονομικών προσώπων της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι η γαλλική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, καθώς η Ρωσία είναι δευτερεύων οικονομικός εταίρος της Γαλλίας.

Οι υπουργοί Οικονομίας θα συζητήσουν, εξάλλου, για το φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου αυξήθηκαν κατά 30% τις τελευταίες ώρες, είπε ο Μπρουνό Λεμέρ. «Θα πρέπει να σκεφτούμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για να αυξήσουμε το απόθεμα, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού και να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Ευρώπης στο θέμα της ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

«Ζούμε τον εφιάλτη του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ. Τόνισε ότι οι πρώτες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας και πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». «Σήμερα θα αξιολογήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους λαούς και τις οικονομίες μας. Υπάρχουν φυσικά επιπτώσεις από τον ενεργειακό τομέα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ