Φόβοι των ΗΠΑ για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνοντας περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσιγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, όπως σάς είχε ενημερώσει το emea.gr με σχετικό άρθρο, ο Καναδάς προμηθεύει την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό και νέο δάνειο για την ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ