Καπραβέλος: «Τον Μάιο έρχεται το πέμπτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής σημείωσε ότι την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει το νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα έχει τις ίδιες συνέπειες με αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Σημείωσε μάλιστα ότι την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα έχει – όπως εκτιμά – τις ίδιες συνέπειες με αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Ο Νίκος Καπραβέλος επισήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα ακραίο υγειονομικό φαινόμενο για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Εμείς αυτή την στιγμή βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρ’όλο που μας είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο» σημείωσε.

«Αν ένα φαινόμενο δεν το αντιμετωπίσεις εν τη γενέσει του όσον αφορά το υγειονομικό, δηλαδή τους 100 θανάτους την ημέρα, έχεις αυτά τα τραγικά αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε:

«Κανείς να μην υποκρίνεται ως προς τις συνέπειες. Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει τον Μάιο θα έχει τις ίδιες συνέπειες. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα και αυτό θα δείξει τα δόντια του τον Απρίλη – Μάη. Έλεος. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι θα έχουμε μία έκρηξη της πανδημίας και θα βιώσουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες που βιώνει το νοσοκομείο μας».

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, η κατάσταση στη ΜΕΘ του Παπανικολάου δεν είναι καλή.

«Στο νοσοκομείο μας περιμέναμε μείωση των περιστατικών και τώρα έχουμε αύξηση. Oι μονάδες μας δεν πιέζονται τόσο πολύ. Ευτυχώς είμαστε στο τέλος του τέταρτου κύματος. Η ανησυχία μας είναι ότι ενώ είχαμε τέταρτο κύμα με τη Δέλτα, τώρα έχουμε την Όμικρον».

«Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι μάσκες που τις εγκαταλείψαμε πέρυσι το καλοκαίρι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουν. Τρίτον ο εμβολιασμός της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων. Να προσέξουμε τις συγκεντρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ άσκοπο να ανοίξουν τα μαγαζιά και η χαλάρωση να γίνεται με το σταγονόμετρο για να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ