Τι είναι ο ζιφιός που εντοπίστηκε στον Άλιμο-«Μάχη» του λιμενικού για να τον κρατήσουν στη ζωή

Ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα πάσχει από εγκεφαλίτιδα και αυτός είναι ο λόγος που το κήτος έχασε τον προσανατολισμό του.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση για τη διάσωση της φάλαινας φυσητήρα που βρίσκεται τραυματισμένη μόλις λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου.

Η ειδική ομάδα που βρίσκεται στο σημείο στον Άλιμο εικάζει ότι αποκόπηκε από το κοπάδι του και βγήκε στα ρηχά για να πεθάνει. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα πάσχει από «εγκεφαλίτιδα» και αυτός είναι ο λόγος που έχασε τον προσανατολισμό του, ενώ, όπως είπαν, το κήτος δεν είναι μεγάλο σε ηλικία.

Ωκεανογράφος που βρίσκεται στο σημείο εκτίμησε πως ο ζιφιός έχει σπασμένη κάτω γνάθο και πονάει πολύ.

Το λιμενικό ειδοποίησε ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών. Όπως αναφέρουν είναι τραυματισμένη, ίσως από προπέλα, καθώς φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της.

Όπως μάλιστα τόνισε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, πρόκειται για μία μικρού μήκους φάλαινα, ένα εντελώς άκακο ζώο.

Το λιμενικό ειδοποίησε και την επιστημονική υπεύθυνη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Αρίων» και στο σημείο έσπευσε ειδικός νοσηλευτής από το Αττικό Πάρκο.

Η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος του «Αρίωνα», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι θα γίνει προσπάθεια αιμοληψίας από το κήτος καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε και εάν εκτός από τα τραύματά του έχει ενδεχομένως και κάτι άλλο. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου άμεσα να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Η κυρία Σκούτζου πρόσθεσε ότι οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να του προσφέρουν και κάποιου είδους νοσηλεία, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από το νερό.

Στο σημείο βρίσκεται και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει. Η πρόγνωση δεν είναι καλή», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για φάλαινα – φυσητήρα αλλά για φάλαινα – Ζιφιό, δηλαδή μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χλμ.

Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι προφανώς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Τι είναι ο ζιφιός

Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Είναι το μοναδικό είδος στο γένος και μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ