Εγκλωβισμοί αυτοκινήτων: Και αν τελικά δεν φταίει κανείς;

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών, στην Αττική Οδό,  δείχνει πως έχουμε πρόβλημα, όχι μόνο ως χώρα, αλλά συνολικά ο πλανήτης. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα και σε χώρες που θεωρούνται ποιο προηγμένες από την Ελλάδα!

Ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών στην Αττική Οδό, εξαιτίας της «Ελπίδας» αναδεικνύει για μια ακόμη φορά με ηχηρό τρόπο την αδυναμία συντονισμού για την επιτυχημένη αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων, όταν μάλιστα δεν είναι ξαφνικά, αλλά έχουν προβλεφτεί.

Οι ευθύνες θα καταλογιστούν υποστηρίζει η κυβέρνηση, ενώ από πλευράς Αττικής Οδού υπήρξε η πρώτη παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων και ευθυνών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι εικόνες πάντως που είδαμε στους οθόνες της τηλεόρασης και στα social media, που μόνον απογοήτευση και θυμό μπορούν να μας γεμίσουν δεν ήταν οι πρώτες. Με μια πρόχειρη αναζήτηση γίνεται φανερό ότι δυστυχώς η αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων δεν είναι μόνον ελληνική

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία ακόμη και η Ελβετία έχουν αντιμετωπίσει τα ίδια σκηνικά, ίσως και χειρότερα. Εγκλωβισμοί εκατοντάδων οδηγών για ώρες, αδυναμία άμεσης βοήθειας και ότι πολλά ακόμη!

Οι αιτίες πολλές, αλλά ως γενικό συμπέρασμα, πέρα από την κατά περίπτωση απόδοση ευθυνών, είναι ότι ολοένα και συχνότερα πλέον τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε είναι ακραία.  Καύσωνες, χιονοπτώσεις, βροχές και αστραπές μοναδικής σε ένταση και έκταση φαινόμενο στον πλανήτη μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλέον κάτι σπάνιο, όπως παλιά. Γίνεται μια «ΣΥΝΗΘΕΙΑ» και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Οι ευθύνες λοιπόν, όχι για την Αττική Οδό, αλλά για όσα θα διαβάσουμε παρακάτω, θα πρέπει να αναζητηθούν σε ΔΙΕΘΝΕΣ επίπεδο. ΤΩΡΑ. Το θέμα είναι να αλλάξουμε άμεσα κατεύθυνση πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε, εγκλωβισμοί όπως της Αττικής Οδού και όπως αυτοί που εντελώς ενδεικτικά σας αναφέρουμε πιο κάτω, θα φαντάζουν «τίποτα», μπροστά σε αυτά που θα βιώνουν τα παιδιά μας και τα παιδία των παιδιών μας, εάν ακόμη υπάρχει πλανήτης ΓΗ, με την μορφή που το ξέρουμε ως σήμερα.

Ισπανία: Ιανουάριος 2018
4.000 οδηγοί εγκλωβίστηκαν όλη νύχτα στα αυτοκίνητά τους

Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Μαδρίτη μέσα σε πολικές συνθήκες και σώθηκαν μετά από επέμβαση της πολιτικής προστασίας, μετά από πολλές ώρες.

Ο εγκλωβισμός αφορούσε σε ένα τμήμα περίπου 70 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Μαδρίτη με την γειτονική Σεγκόβια στην κεντρική Ισπανία που έκλεισε εξαιτίας του χιονιού στη διάρκεια παγιδεύοντας περισσότερους από 4.000 οδηγούς.

Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου παρέμειναν  απροσπέλαστα για πολλές ώρες.

Μάρτιος 2018
Ο χιονιάς παρέλυσε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία-Προβλήματα και σε άλλες χώρες

Με το χιόνι να φθάνει έως και τα 90 εκατοστά και τη θερμοκρασία να πέφτει έως και τους -10,3 βαθμούς Κελσίου εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στη διάρκεια της νύχτας στον αυτοκινητόδρομο M80 που συνδέει τη Γλασκόβη με το Εδιμβούργο. Στον πιο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, τον Ουότερλου, περισσότερα από τα μισά σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν..

Στη Νότια Γαλλία, η κακοκαιρία που έπληξε την Ευρώπη, είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα  στην περιοχή του Μονπελιέ τον εγκλωβισμό περισσότερων από 4.000 οδηγών, Από αυτούς  2.000 παρέμεναν εγκλωβισμένοι για όλη την νύχτα στους αυτοκινητοδρόμους και στις επαρχιακές οδούς.

Ακόμη και στην Ελβετία, το αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε για αρκετές ώρες, ενώ το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν πολλά δυστυχήματα στους ελβετικούς αυτοκινητοδρόμους.

ΗΠΑ: Ιανουάριος 2022
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί για πάνω από 20 ώρες σε αυτοκινητόδρομο

Σύμφωνα με το CNN, η πρώτη σφοδρή χιονόπτωση του 2022 στην Ουάσιγκτον, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες οδηγοί σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο επί 27 ώρες. Ανάμεσά τους όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τους διεθνούς δικτύου και ο γερουσιαστής Τim Kaine που περιέγραψε τη στρατηγική επιβίωσης που ακολούθησε, παγωμένος και ακινητοποιημένος μέσα στη νύχτα, στο αυτοκίνητό του, και με τη βενζίνη να τελειώνει.

Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για πάνω από 20 ώρες στον αυτοκινητόδρομο I-95, που συνδέει την πολιτεία της Βιρτζίνια με την Ουάσιγκτον, σε έναν από τους πλέον γνωστούς  και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

Ανάμεσά στους εγκλωβισμένους σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που έμειναν παγωμένοι στα οχήματά τους χωρίς τρόφιμα νερό και καύσιμα, για παραπάνω από μία ημέρα σε θερμοκρασία που έπεσε κάτω από τους -11 βαθμούς Κελσίου. Η ουρά των αυτοκινήτων που είχε σχηματιστεί ήταν μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων.

Φεβρουάριος 2019: Ιταλία
Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι σε αυτοκινητόδρομο στην Ιταλία

Χιλιάδες αυτοκίνητα παρέμειναν ακινητοποιημένα για ώρες στις τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στον αυτοκινητόδρομο Α22 στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 200 ανθρώπους, που είχαν εγκλωβιστεί σε ΙΧ οχήματα και λεωφορεία. Οι ουρές των αυτοκινήτων  έφθασαν τα 16 χλμ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ