Πόρισμα-εξπρές του Υπουργείου Υποδομών για την Αττική Οδό-Προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1 εκ. ευρώ

Εντός 20 ημερών αναμένεται το πόρισμα της έρευνας του Υπουργείου Υποδομών για την Αττική Οδό και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί την ημέρα της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπής Διερεύνησης του ν. 4663/2020 για την αξιολόγηση των περιστατικών εγκλωβισμού πολιτών στην Αττική Οδό και τον καταλογισμό ευθυνών στην εταιρεία και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με δικαίωμα να καταθέσει το πόρισμά της στην ελληνική δικαιοσύνη που διεξάγει ήδη προκαταρκτική ανάκριση από την Εισαγγελία Αθηνών.

Η επιτροπή συγκροτείται από τρία (3) τακτικά μέλη και τρία (3) αναπληρωματικά.

Στην επιτροπή μετέχουν:

(α) Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

(β) ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και

(γ) εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του με θητεία δύο (2) ετών με απόφαση του οικείου υπουργού.

Στην ως άνω απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δύναται να προβλέπεται η επικούρηση της Επιτροπής Διερεύνησης από εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους ή πραγματογνώμονες.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις στην παραχωρησιούχο Αττική Οδό Α.Ε. και τη λειτουργό του αυτοκινητόδρομου που είναι οι Αττικές Διαδρομές, κάνοντας χρήση της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30), έχει ήδη συγκαλέσει την Επιτροπή Διερεύνησης, η οποία θα επιβάλει πρόστιμο ύψους από πέντε χιλιάδες (5.000) έως 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αντικείμενο του έργου της Επιτροπής Διερεύνησης αποτελεί η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας στο βασικό εθνικό οδικό δίκτυο, ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς λειτουργίας ή/και συντήρησης της υποδομής, στις υπηρεσίες του Δημοσίου ή δημόσιων νομικών προσώπων ή/και τους χρήστες της υποδομής.

Όπως προβλέπεται η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης ολοκληρώνεται σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι (20) ημερών από την συγκρότηση της με την σύνταξη και υποβολή σχετικού πορίσματος στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

Η ως άνω προθεσμία δύναται να παρατείνεται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε περίπτωση που τούτο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την άρτια ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διερεύνησης κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος αυτής.

Το κρίσιμο πόρισμα

Εφόσον κατόπιν του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης κριθεί ότι συνετελέσθησαν πράξεις ή παραλήψεις φορέων λειτουργίας ή/και συντήρησης τμημάτων του βασικού εθνικού δικτύου ή δημόσιων νομικών προσώπων που δεν ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, ή εχώρησαν ευθύνες χρηστών της υποδομής, που συνετέλεσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διακοπή της κυκλοφορίας, επιβάλλεται σε αυτούς με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Το ύψος του διοικητικού προστίμου καθορίζεται λαμβανομένων υπόψη της διάρκειας διακοπής της κυκλοφορίας, της έκτασης και των συνεπειών αυτής, καθώς και του βαθμού υπαιτιότητας εκάστου εμπλεκομένου φορέα ή προσώπου. Το διοικητικό πρόστιμο της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως της επιβολής τυχόν άλλων κυρώσεων οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Εφόσον από το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης προκύπτουν επιπλέον ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων κινείται η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.