152 χρόνια από την ίδρυση της Deutsche Bank

Αρχικός της στόχος ήταν η χρηματοδότηση εξωστρεφών γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι τότε ήταν αναγκασμένες να δανειστούν από τις «ακριβές» βρετανικές τράπεζες.

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1870 όταν ιδρύθηκε μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης και του κόσμου. 

Μία τράπεζα, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα οικονομικά γεγονότα της σύγχρονης περιόδου και η οποία αυτή την περίοδο προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ο λόγος για την Deutsche Bank, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στο Βερολίνο τον 19ο αιώνα. Αρχικός της στόχος ήταν η χρηματοδότηση εξωστρεφών γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι τότε ήταν αναγκασμένες να δανειστούν από τις «ακριβές» βρετανικές τράπεζες.

Η τότε κυβέρνηση της Πρωσίας χορήγησε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας στη Deutsche Bank περίπου δύο μήνες μετά την ίδρυσή της και ειδικότερα στις 10 Μαρτίου του 1870. Και η άδεια έγραφε:

«Αντικείμενο της εταιρείας είναι η ανταλλαγή τραπεζικών υπηρεσιών κάθε είδους, και ιδίως η προώθηση και η διευκόλυνση του εμπορίου ανάμεσα στη Γερμανία, τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και τις υπεράκτιες αγορές».

Η ιστορική τράπεζα, η οποία μέχρι και σήμερα είναι η μεγαλύτερη στη Γερμανία, ήταν γέννημα θρέμμα εννέα διαφορετικών ανθρώπων. Τρεις εξ αυτών, μάλιστα, είχαν σχέσεις με την οικογένεια Siemens, η οποία ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία καταναλωτικών ειδών.

Πρώτοι διευθυντές της Deutsche Bank ήταν οι Wilhelm Platenius, Georg Siemens και Hermann Wallich, ενώ το πρώτο υποκατάστημα άνοιξε το 1871 στη Βρέμη. Ακολούθησε το 1872 το δεύτερο υποκατάστημα, αυτή τη φορά στο Αμβούργο. Την ίδια χρονιά, η τράπεζα άνοιξε και το πρώτο της εκτός Ευρώπης σημείο πώλησης, στη Σαγκάη.

Η αρχή είχε ήδη γίνει και το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Σταδιακά, ο γερμανικός κολοσσός άρχισε να κλείνει ολοένα και μεγαλύτερες συμφωνίες, χρηματοδοτώντας σημαντικά έργα της εποχής, ενώ η επέκταση λάμβανε χώρα με γοργούς ρυθμούς.

Το 2008 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για την ίδια, καθώς εμφάνισε το πρώτο ζημιογόνο έτος μετά από 50 χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) κάλεσε τη διοίκηση να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 3,2 δισ. δολάρια, καθώς η έκθεσή της σε ιταλικά και ισπανικά assets υψηλού ρίσκου ξεπερνούσε τα 30 δισ. δολάρια. 

Από τότε έως και σήμερα, (μετά κι από μια σειρά σκάνδαλα), η διάσημη γερμανική τράπεζα προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να επιστρέψει σε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη κερδοφορία -σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον ωστόσο, το οποίο απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το παραδοσιακό banking.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ