ΥΠΕΝ: Εγκρίσεις για σημαντικά αναπτυξιακά έργα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Οι εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν αφορούν απλά σε κάποια σημαντικά και χρήσιμα κτίρια, αλλά σε αναπτυξιακά έργα και για τον πρωτογενή και τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με τον Νίκο Ταγαρά.

«Οι εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν αφορούν απλά σε κάποια σημαντικά και χρήσιμα κτίρια, αλλά σε αναπτυξιακά έργα και για τον πρωτογενή και τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας, με γνώμονα το σεβασμό του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος που οφείλει να υπηρετεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, καθώς υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, το ΚΕΣΑ ενέκρινε σημαντικές υποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, οι μελέτες που εγκρίθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων:

- Έργα σε εμπορικό κέντρο στη Ν. Φιλαδέλφεια, σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα και σε μονάδα υδατοκαλλιέργειας στην Κέα.

- Αρχιτεκτονική μελέτη για «αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου έκθεσης αυτοκινήτων με αποθήκες και χώρους στάθμευσης, σε κτίριο υπεραγοράς με παιδότοπο και εστιατόριο» σε ακίνητο της εταιρίας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ επί των οδών Λ. Θεσσαλονίκης, Σκρα και Λαχανά στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αφορά στην αλλαγή χρήσης με νέες διαρρυθμίσεις σε υφιστάμενο κτίριο επί των οδών Σκρα, Θεσσαλονίκης, Λαχανά, στη Νέα Φιλαδέλφεια (πρώην Renault). Προβλέπεται η αλλαγή σε χρήση υπεραγοράς στο ισόγειο και Α' όροφο, γραφεία στον ημιώροφο, μηχανολογικούς χώρους και αποθήκη στο υφιστάμενο υπόγειο. Προστίθεται υπόγειος χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι επάνω από τμήμα του υφιστάμενου υπογείου. Οι χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο. Για την πρόσβαση στο δώμα και το υπόγειο, προβλέπονται νέες ράμπες κυκλοφορίας οχημάτων πελατών.

- Έγκριση τροποποιημένης μελέτης για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη θέση Ύψος της περιοχής Κάτω Κορακιάνας του Δημοτικού Διαμερίσματος Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας. Η μελέτη αφορά σε αναθεώρηση η οποία σχετίζεται με την κατάργηση της ανέγερσης ορισμένων κτιρίων και με τη μικρή μετακίνηση ορισμένων άλλων ως προς τη θέση ή τον προσανατολισμό τους, χωρίς να αλλάζει η γενική διάταξη των εγκαταστάσεων της νέας ξενοδοχειακής μονάδας IKOS ODISIA που βρίσκεται σε γήπεδο 245.458,57 τμ. Τροποποιούνται τα συνολικά μετρικά στοιχεία του συγκροτήματος με μείωση της συνολικής δόμησης κατά περίπου 3.500 τ.μ. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνει διώροφο κεντρικό κτίριο, ισόγεια και διώροφα bungalows, θέατρο, θερμαινόμενες πισίνες και θεματικά εστιατόρια, ακολουθώντας αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με «ήρεμες», ευθείες γραμμές, σε γήινες αποχρώσεις και με φυσικά υλικά.

- Εγκρίθηκε επίσης αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο «Κτιριακή επέκταση μονάδας συντήρησης, διαλογής και συσκευασίας νωπών οπωροκηπευτικών» ιδιοκτησίας Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Πηλίου στη θέση Άγιος Δημήτριος εκτός οικισμού Ζαγοράς, του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

- Στον Δήμο Κέας εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο «Ανέγερση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας γαρίδας» που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κέας, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας (ή θέση Πάουρας) της Περιφερειακής Ενότητας Κέας - Κύθνου και μισθώνεται από την εταιρία «Ίρις υδατοκαλλιέργειες ΙΚΕ».