Οικονόμου: «Μέχρι στιγμής, πάνω από 250.000 νέοι έχουν απαλλαγεί από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας»

Από τις 10 Ιανουαρίου βρίσκεται σε ισχύ η πλατφόρμα mobilefees.gov.gr, στην οποία νέοι ηλικίας 15-29 ετών δηλώνουν το κινητό τους τηλέφωνο και απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής

«Μέσα σε μία εβδομάδα ξεπέρασαν τους 250.000 οι νέοι μας από 15-29 ετών που δήλωσαν τον αριθμό τους στη νέα πλατφόρμα http://mobilefees.gov.gr & απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Με σχέδιο βάζουμε στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων μας τη νέα γενιά».

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας έχουν από τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, καθώς τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε παραγωγική λειτουργία το mobilefees.gov.gr. Την πλατφόρμα υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μέσω αυτής, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.

Πώς γίνεται η εγγραφή στο Μητρώο

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών. 

Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet:

  • είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών),
  • είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17). Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης στο Μητρώο, ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται αυτόματα για την εφαρμογή της απαλλαγής κατά την έκδοση λογαριασμού ή την ανανέωση χρόνου ομιλίας, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου. Σε περίπτωση μεταφοράς του αριθμού σε άλλη εταιρεία (φορητότητα), ο νέος πάροχος ενημερώνεται αυτόματα μέσω του Μητρώου ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δικαιούται απαλλαγής.

Τέλος, αυτόματα θα γίνεται και η διακοπή της απαλλαγής για δικαιούχους που συμπληρώνουν το 29ο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ