Το «παρασκήνιο» της μεγάλης συμφωνίας ΔΕΗ-Motor Oil

Δύο πανίσχυρα brands ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα του «πράσινου» υδρογόνου.

Σε μία σημαντική κίνηση προχώρησαν η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. και η ΔΕΗ Α.Ε. οι οποίες αποφάσισαν να κινηθούν μαζί στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου σε μια προσπάθεια να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding – MOU) για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου. Η συμμετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα.

Η σκοπούμενη Κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλές προεκτάσεις.  Η ΔΕΗ είναι ουσιαστικά η ανερχόμενη κυρίαρχη δύναμη στην αγορά ΑΕΠ της χώρας και ενώνει τις δυνάμεις της με έναν από τους δύο ομίλους που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα στα πετρελαιοειδή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει η συνεργασία τους να είναι αποκλειστική, αποδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευσή τους στο mega deal.

Τα πρώτα δυο projects της συμφωνίας θα λάβουν χώρα στα πρώην λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό 100 μεγαβάτ με ηλεκτρολύτη στην Πτολεμαΐδα, και ένα στη Μεγαλόπολη, αντίστοιχης ισχύος φωτοβολταϊκό.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι και ο τρόπος που συνήθως παράγεται το πράσινο υδρογόνο. Προέρχεται δηλαδή από ΑΠΕ, οπότε είναι λογικό να χρησιμοποιούνται συνήθως μονάδες που γειτνιάζουν με μεγάλα φωτοβολταϊκά. Αυτά ακριβώς που αναπτύσσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Το ένα ενδεχόμενο λοιπόν είναι αυτό, αφού η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία αναπτύσσει ήδη mega- πάρκα, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν στην παραγωγή άφθονης και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου.

Σημειώνεται πάντως ότι για οικονομικούς λόγους, αν αποδειχθεί ότι θα κοστίζει λιγότερο, είναι πιθανό η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, στα διυλιστήρια του πετρελαϊκού ομίλου. Αν επικρατήσει αυτό το ενδεχόμενο, η ΔΕΗ θα πουλήσει την απαιτούμενη ποσότητα παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στον πετρελαϊκό όμιλο, ο οποίος και θα προχωρήσει στην παραγωγή του υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του στους Αγίους Θεοδώρους.

Tο σημείο «κλειδί» της διανομής

Ένας από τους λόγους που επετεύχθη η συμφωνία είναι ότι η Motor Oil διαθέτει και τα πρατήρια και τα ειδικά βυτιοφόρα οχήματα προκειμένου να διανέμεται το προϊόν στους τελικούς καταναλωτές. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη διάθεση του πράσινου υδρογόνου. 

Η σημασία του «πράσινου» υδρογόνου

Σημειώνεται ότι το υδρογόνο αποτελεί ουσιαστικά το αύριο της πράσινης ενέργειας, αφού συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγή χαμηλότερων ορίων εκπομπών. Μάλιστα, είναι εφικτό να ξεπεραστούν και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο φυσικό αέριο, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία έχουν προκύψει από το νέο πλαισίου για την πράσινη ταξινομία (Taxonomy). Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόσμιξη φυσικού αερίου με υδρογόνο θα πληρούνται τα αναγκαία  πράσινα χαρακτηριστικά.

Θεωρείται κομβικής σημασίας για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης αλλά και του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Βοηθά καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην απελευθέρωση από τη χρήση άνθρακα, σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως η βαριά βιομηχανία και οι μεταφορές.

Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται μόνο ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τον κύκλο ζωής της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου είναι σχεδόν μηδενικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ