Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει γνωστό, σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι από την 1η Ιουλίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 703 ευρώ.

Διπλή αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι στον μισθό τους το 2022, αφού η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για αύξηση του κατώτατου μισθού 2%+6% για τη φετινή χρονιά.

Όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει σήμερα το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού από τον προσεχή Ιούλιο.

Αυτό θα συμβεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και είναι προγραμματισμένη να μεταδοθεί στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Κάτι τέτοιο άλλωστε επιβεβαίωσε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος σε διαδικασία δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού που θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Στα 703 από τα 663 ευρώ ο βασικός μισθός

Πρέπει να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει γίνει κάτι γνωστό, τα σενάρια όμως κάνουν λόγο ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ από 663 που είναι από τον τρέχοντα μήνα.

Τα σενάρια μάλιστα προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5% -6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Έτσι, η αύξηση είναι πιθανό να φτάσει, συνολικά, το 8% ( δηλαδή 2%+ 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι: «Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Τι ισχύει σήμερα

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ειδικότερα από τα 650 που ήταν μέχρι το τέλος του έτους, αυξήθηκε στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ