Epsilon Net: Το «σαφάρι» των εξαγορών στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του προχωρά ο μεγαλύτερος όμιλος πληροφορικής στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει 8 εξαγορές εταιρειών και συμμετοχών σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Με δυναμικό τρόπο και στρατηγικά μελετημένες κινήσεις συνεχίζει την ανάπτυξή του ο Όμιλος Εταιριών EPSILON NET, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε άλλη μία μεγάλη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, προχώρησε στην απόκτηση του 100% της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και το διακριτικό τίτλο «CSA», η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα (www.csagreece.com).

Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά και απόκτηση ποσοστού 100% της CSA θα ανέλθει σε 2,73 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για τη χρήση του 2021, διαμορφώθηκε σε 2,75 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενο EBITDA ύψους 455 χιλ. ευρώ και εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων για το 2021 ύψους 380 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρία είχε την 31/12/2021 ταμειακά διαθέσιμα ύψους 295 χιλ. ευρώ και δανεισμό ύψους 386 χιλ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι η εταιρία κατέχει και αυτόνομο κτηριακό συγκρότημα γραφείων και αποθηκευτικών χώρων σε κεντρικό οδικό άξονα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής εκτιμώμενης εμπορικής αξίας περίπου 1 εκ ευρώ.

Για την εξέλιξη αυτή σας είχε ενημερώσει πρώτο το emea.gr μέσω της στήλης Sniper.

Mέρος ενός συνολικού επιχειρηματικού πλάνου

Η κίνηση αυτή όμως είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» σε ένα συνολικό σχέδιο επέκτασης του Ομίλου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαιτέρως καθοριστική για την πορεία της Epsilon Net θεωρείται η περσινή χρονιά, η οποία χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» από την Διοίκηση του Ομίλου. Άλλωστε, σύμφωνα με τα εκτιμώμενα στοιχεία, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου για το 2021 θα ξεπεράσει τα 50.000.000€ με ανάλογα σημαντική επίδραση στην αύξηση της κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή, έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της πελατειακής βάσης, η οποία είναι μια από τις βασικότερες στοχεύσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της διοίκησης, αφού θα αποτελέσει την αφετηρία για τον νέο αναπτυξιακό κύκλο του Ομίλου, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία ευνοείται ιδιαιτέρως από το συνολικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα προσφέρουν σημαντική τόνωση της αγοράς, εξέλιξη που εκτός από σημαντικά επαναλαμβανόμενα έσοδα θα προσφέρει και αξιοσημείωτη άνοδο του εσόδου ανά πελάτη, μέσω της προώθησης νέων εξειδικευμένων υποσυστημάτων (module) και υπηρεσιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω και την επιτυχή ολοκλήρωση των στρατηγικών εξαγορών του 2020 και 2021, η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, που εξυπηρετούν οι εταιρίες του Ομίλου, θα ξεπεράσει τον αριθμό των 100.000 πελατών στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Η σημαντική αύξηση της πελατειακής βάσης, αποτελεί την αφετηρία για την επίτευξη σημαντικού ύψους ετήσιων επαναλαμβανόμενων εσόδων και αυξανόμενων θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, οι οποίες είναι η βάση για τη συνεχή αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου EPSILON NET.

Οι εξαγορές της Epsilon Net

Συνολικά η διοίκηση της Epsilon Net έχει πραγματοποιήσει 8 εξαγορές εταιρειών και συμμετοχών σε επιχειρήσεις του κλάδου:

Αναλυτικότερα ο Όμιλος έχει προχωρήσει στις ακόλουθες κινήσεις:

  •  11/1/2022 εξαγορά της CSA Πληροφορική («ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Α.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»),
  • 11 Νοεμβρίου 2021 απόκτηση (πλειοψηφικού) ποσοστού 88% της εταιρίας PCS (με την επωνυμία «PROFESSIONAL COMPUTER SERVICES AE»)
  • 14 Σεπτεμβρίου 2021 εξαγορά του 80% της iQom (Α.Τριανταφυλλίδης – Δ.Ζάχος ΟΕ) έναντι 1,8 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Epsilon SingularLogic ΑΕ,
  • 07 Ιουνίου 2021 εξαγορά του 60% της TECHNOlife (“TECHNOlife Ltd”) έναντι 425.000 ευρώ
  • 27 Οκτωβρίου 2020 εξαγορά του 80% της Data Communication Α.Ε. έναντι 6,3 εκατ. ευρώ. Στις 24 Μαϊου 2021 απέκτησε και το υπόλοιπο 20% (100%) της Data Communication για 549.975 ευρώ
  • 13 Φεβ 2020 – Sysco Α.Ε. – Σύναψη τεχνολογικής συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο με την εταιρεία SYSCO AE για την παροχή και υποστήριξη επιχειρησιακού λογισμού σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.
  • 23.12.2019 HiT Hospitality Integrated Technologies ΑΕ (Ελλάδα, Κύπρος) -Στρατηγική συνεργασία στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας της EPSILON NET A.E. με την HIT ΑΕ. Η Epsilon Net απέκτησε το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας HiT Hospitality Integrated Technologies έναντι τιμήματος 1 εκατ. ευρώ, βάσει συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών που υπεγράφη στις 20.12.2019.
  • Η μεγαλύτερη εξαγορά ήταν η απόκτηση -μέσω διαγωνισμού- της Singular Logic (σε κοινό σχήμα με την Space Hellas) από την Marfin Investment Group (MIG) τον Νοέμβριο (27/11) του 2020 , έναντι συνολικού τιμήματος 18 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Στις 22-1-2021 η Epsilon Net A.E. και η Space Hellas A.E. ανακοίνωσαν την ίδρυση νέας εταιρείας, με την επωνυμία «Epsilon SingularLogic Ανώνυμη Εταιρία Πληροφορικής» (με διακριτικό τίτλο: «Epsilon SingularLogic»), για να αποτελέσει τον εμπορικό βραχίονα του νέου επιχειρηματικού σχήματος( SingularLogic, Epsilon Net και Space Hellas).

Έτσι πλέον λειτουργούν παράλληλα με διαφορετική μετοχική σύνθεση και αντικείμενο τόσο η SingularLogic όσο και η Epsilon SingularLogic.

Το «βλέμμα» στο μέλλον

Το όραμα των ανθρώπων του Ομίλου για την επόμενη μέρα καθρεφτίζεται ιδανικά μέσα από τα λόγια του Ιωάννη Μίχου.

Ο Ιδρυτής του Ομίλου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνοντα Συμβούλου της Epsilon Net σχολιάζοντας πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα της Epsilon Net, είχε δηλώσει: «Διανύοντας τους τελευταίους μήνες του 2021, μια χρονιά ορόσημο για τον όμιλό μας, νιώθω ότι πετύχαμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν νέο δημιουργικό κύκλο με έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιδιωτικού Τομέα, αποδεικνύεται καθημερινά από την αποδοχή όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών που αναπτύξαμε για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο myDATA αλλά και από την εξαιρετική πορεία των Web εφαρμογών της σειράς EpsilonSMARΤ. Ο Όμιλος είναι στην πιο ώριμη στιγμή του, σε σχέση με την εμπειρία & την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, με το επίπεδο τεχνολογικών επιλογών και τις διαρκείς επενδύσεις μας και σε σχέση με τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του για το μέλλον.

Στη μεγάλη οικογένεια των εταιριών του Ομίλου Epsilon Net, με οδηγό την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, το εταιρικό όραμα και την προσήλωση στους πελάτες μας, συνεχίζουμε με συνέπεια και συνέχεια όλοι μαζί να δημιουργούμε την επόμενη μέρα. Χτίζουμε μεθοδικά ένα όμιλο που βασίζεται στο all in one solution δημιουργώντας μια δυνατή σχέση συνεργασίας με τους πελάτες μας. Συμβάλλουμε αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στόχος μας είναι να έχουμε το εταιρικό μέγεθος που να εμπνέει ασφάλεια στους πελάτες μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και τεχνολογικό περιβάλλον με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε την ευελιξία να βλέπουμε προσωπικά τις ανάγκες κάθε πελάτη ξεχωριστά. Στρατηγική μας παραμένει να παράγουμε καθημερινά αξία για τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2021, μας επιβραβεύουν και μας δίνουν τη δύναμη και την ευθύνη να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία ως ο μεγαλύτερος όμιλος λογισμικού για επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ