Folli Follie: Ξεκινά η δίκη της «μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης στην Ελλάδα»

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, η δράση των οποίων φέρεται να προκάλεσε ζημία άνω των 413 εκατ. ευρώ.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, θα καθίσουν για να δικαστούν σε λίγη ώρα για πλήθος κακουργηματικών κατηγοριών τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, Τζώρτζης, Καίτη).
 
Μαζί τους, κατηγορούνται και 10 ακόμη πρόσωπα (στελέχη, υπάλληλοι και συνεργάτες) για την υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως «η δίκη της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης στην Ελλάδα» της τελευταίας 20ετίας.
 
Οι δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές βρίσκονται στις φυλακές, υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και απολογήθηκαν για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν στις ανακριτικές αρχές. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς αν η δίκη τους δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε ο ιδρυτής της πολύπαθης εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος όπως και ο γιος του Τζώρτζης, θα πρέπει να αποφυλακιστούν, καθώς λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής τους.
 
Βάση του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσουν ο ιδρυτής (και μεγαλομέτοχος) της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης (ως Διευθ. Σύμβουλος και βασικός μέτοχος), η σύζυγός του Καίτη, με τον πρώτο να εμφανίζεται ως ο εγκέφαλος της απάτης και ο βασικός υπεύθυνος για το σκάνδαλο που έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο.
Τους κατηγορούμενους βαραίνουν κατηγορίες όπως η δημιουργία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, η οποία αμέσως μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αλλά αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρές κατηγορίες.

 
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα, σημειώνεται ότι η ζημία από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» υπολογίζεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Σύμφωνα όμως με τους δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου, δεν είναι εφικτό να αποτιμηθεί το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης. Σε ό,τι αφορά στην απώλεια για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.), αυτή αποτιμάται στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

 
Όπως διαπιστώθηκε από τον αρχικό έλεγχο της Alvarez & Marsal , η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα υπόλοιπα, εμφανίζοντας πωλήσεις, τζίρους και κερδοφορία για να εξαπατούν τους επενδυτές και τους μετόχους.
 
Ενδεικτικό του είδους της απάτης είναι πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις 60 ευρώ.

Νέα στοιχεία για τον τρόπο δράσεις και τα πλαστά οικονομικά στοιχεία προέκυψαν και από το υλικό που είχε συλλέξει η εταιρία PriceWaterhouseCoopers που διενήργησε οικονομικό έλεγχο στην Folli Follie. Στην έκθεση, 200 σελίδων, που συνέταξε και παρέδωσε και στις δικαστικές αρχές η ελεγκτική εταιρία, περιλαμβάνονταν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τον επικεφαλής του ελληνικού σκέλους του Ομίλου Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που είχαν σταλθεί από στέλεχος της επιχείρησης.

Και νέα δίκη για τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το έργο της Δικαιοσύνης δε σταματά εδώ, αφού σύντομα θα ξεκινήσει άλλη μία δίκη που σχετίζεται με την «αμαρτωλή» Folli Follie.

Συγκεκριμένα, η δικογραφία εξετάζει τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο της άνοιξης του 2018, όταν ξεκινούσαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Folli Follie, με τους επενδυτές να αγωνιούν και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην ενεργεί όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας. Τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βαραίνουν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, ενώ τους δύο συγκατηγορούμενούς του κατηγορίες για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η εν λόγω δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αλλά ανασύρθηκε ύστερα από την δημοσιοποίηση σειράς email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας του. Στα μηνύματα αυτά υπάρχουν αναφορές του 57χρονου διευθυντή ασφαλείας για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθυστερούν οι έλεγχοι για τη Folli Follie.

Ύστερα από τα νέα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της ελεγκτικής αρχής, καθώς αν και όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας αδράνησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ