Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου το 2021

Από το 2003, η λίστα του Forbes «Global 2000» μετράει τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες στον κόσμο με βάση τέσσερις ισοσταθμισμένες μετρήσεις: περιουσιακά στοιχεία, αγοραία αξία, πωλήσεις και κέρδη.

Με κύκλους εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όχι μόνο κατάφερα να επιβιώσουν από την πανδημία COVID-19, αλλά ευδοκίμησαν κατά τη διάρκεια αυτής.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes «Global 2000», η χρηματιστηριακή αξία των 2000 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο αυξήθηκε κατά 47 τοις εκατό τους τελευταίους δώδεκα μήνες, επίδοση, ομολογουμένως, εντυπωσιακή. Όλες μαζί, στις 16 Απριλίου 2021, κατέγραφαν αξία στο χρηματιστήριο ύψους 79,8 τρισ. δολαρίων.

Από το 2003, η λίστα του Forbes Global 2000 μετράει τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες στον κόσμο με βάση τέσσερις ισοσταθμισμένες μετρήσεις: περιουσιακά στοιχεία, αγοραία αξία, πωλήσεις και κέρδη.

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο το 2021:

10: Amazon

Η Amazon πέτυχε την είσοδό της στις 10 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο το 2021. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος κατάφερε να ανέβει στην 10η θέση της κατάταξης από από την 22η. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Amazon ήταν ακόμα στην 28η θέση. Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής έκανε εντυπωσιακές πωλήσεις το 2020, οι οποίες, σύμφωνα με το Forbes, έφτασαν τα 386,1 δισ. δολάρια. Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στράφηκε στην Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας για παράδοση αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παντοπωλείων. Επίσης, ανοδικά κινήθηκε και το τμήμα υπολογιστών cloud για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Η Amazon επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητές της στον τομέα της τηλεόρασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

9: Agricultural Bank of China

Ένας από τους τέσσερις παράγοντες που χρησιμοποιεί το Forbes για να υπολογίσει το μέγεθος μιας εταιρείας είναι τα περιουσιακά της στοιχεία. Αυτό ευνοεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κατάταξη, τα οποία καταλαμβάνουν  5 από τις 10 κορυφαίες θέσεις για το 2021. Η Agricultural Bank of China βρίσκεται στην ένατη θέση και σε αυτό την βοήθησαν ιδιαίτερα τα περιουσιακά στοιχεία των 4.159,9 δισ. δολαρίων τα οποία διαθέτει. Οι πωλήσεις «άγγιξαν» τα 153,9 δισ. δολάρια ενώ η χρηματιστηριακή της αξία φτάνει τα 140,1 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της για το 2021 φτάνουν τα 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Γνωστή και ως AgBank, η Agricultural Bank of China είναι μία από τις «Τέσσερις μεγάλες» τράπεζες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ιδρύθηκε στις 10 Ιουλίου 1951 και έχει την έδρα της στην περιοχή Dongcheng στο Πεκίνο.

8: Ping An Insurance Group

Σύμφωνα με το Forbes, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο προέρχεται από την Κίνα. Όπως σημειώνεται, κατέγραψε πωλήσεις 169,1 δισ. δολαρίων και ενεργητικό 1.453,8 δισ. δολάρια. Ο κινεζικός όμιλος συμμετοχών έχει θυγατρικές που δραστηριοποιούνται με ασφάλειες, τράπεζες, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες αυτοκινήτων και smartcity. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 και έχει την έδρα της στο Shenzhen. Το «Ping An» κυριολεκτικά σημαίνει «ασφαλές και καλά».

7: Bank of America


Το 2021, η Bank of America, πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χαρτοφυλακίου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, είχε περιουσιακά στοιχεία 2.832,2 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα (98,8 δισ. δολάρια) και τα κέρδη (17,9 δισ. δολάρια) που παρουσίασε ήταν συγκριτικά μέτρια. Όσον αφορά τις πωλήσεις, η Bank of America
κατέγραψε με διαφορά την χαμηλότερη επίδοση από όλες τις εταιρείες του Τοp-10.

6. Apple

Η Apple καταλαμβάνει με ευκολία μία θέση στους 10 κορυφαίους του «Global 2000» το 2021, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο από άποψη εσόδων (συνολικά 274,5 δισ. δολάρια το 2020) και, από τον Ιανουάριο του 2021, την εταιρεία με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ανέβηκε τρεις θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά και «φιγουράρει» στην έκτη θέση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αξία που έχει στην αγορά και φτάνει τα 2.252,3 δισ. δολάρια. αλλά και στις πωλήσεις της, ύψους 294 δισ. δολαρίων.

5. Saudi Aramco

Με την δημόσια εγγραφής της στο Χρηματιστήριο, το 2019, η Saudi Aramco είχε γίνει προσωρινά η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ενώ αυτή είναι η πρώτη της παρουσία στο top 10 της λίστας Forbes. Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήρθε στην πέμπτη θέση στην τρέχουσα κατάταξη, με κύκλο εργασιών 229,7 δισ. δολαρίων και χρηματιστηριακή αξία 1.897,2 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

4. China Construction Bank

Στην 4η θέση, από την 2η την οποία κατείχε, υποχώρησε η China Construction Bank στην λίστα του Forbes το 2021. Μέχρι την ημερομηνία αναφοράς, το Forbes κατέγραψε πωλήσεις 173,5 δισ. δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία 4301,7 δισ. δολαρίων. Η China Construction Bank Corporation είναι μία από τις «τέσσερις μεγάλες» τράπεζες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 2015 η CCB ήταν η 2η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο σε χρηματιστηριακή αξία και η 6η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Η τράπεζα διαθέτει περίπου 13.629 καταστήματα εσωτερικού.

3. Berkshire Hathaway

Η Berkshire Hathaway αποτελεί μια τεράστια εταιρεία συμμετοχών, που διευθύνεται από τον διάσημο επενδυτή Warren Buffett από τη δεκαετία του 1960. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρά κατά περίπου 10 δισ. δολάρια, στα 245,5 δισ. δολάρια, κατάφερε να βελτιώσει κατά μία θέση το «πλασάρισμά» της στην κορυφαία δεκάδα και να βρεθεί στην 3η θέση της λίστας. Από τις εταιρείες του Τop 10 είναι η τρίτη υψηλότερη σε αξία, πίσω από την Amazon και την Apple. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 873,7 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 624,4 δισ. δολαρίων.

2. JPMorgan Chase

Η JPMorgan Chase είναι πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα οικονομικά της στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη γενική τάση στη λίστα του Forbes «Global 2000» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, καταγράφει πτώση πωλήσεων (136,2 δισ. δολάρια) αλλά αύξηση των περιουσιακών στοιχείων (3.689,3 δισ. δολάρια) και υψηλότερη αγοραία αξία (464,8 δισ. δολάρια). Έτσι, η αμερικανική τράπεζα ανέβηκε μία θέση και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη.

1. ICBC

Η Industrial and Commercial Bank of China υπερασπίστηκε τον τίτλο της ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στο «Global 2000» του Forbes. Βρίσκεται στην κορυφή για ένατη συνεχόμενη φορά και, σύμφωνα με την ανάλυση, σημείωσε κέρδη και στις τέσσερις κατηγορίες – πωλήσεις: 190,5 δισ. δολάρια, κέρδη: 45,8 δισ. δολάρια, περιουσιακά στοιχεία: 4914,7 δισ. δολάρια, αγοραία αξία: 249, 5 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση τη Saudi Aramco, και οι 10 εταιρείες ήταν από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ