ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Γεμάτα τα πάντα για την Παραμονή Πρωτοχρονιά!

Παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «όμικρον» και τις ανησυχίες των εκπροσώπων του κλάδου, οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα περυσινά επίπεδα και σε ορισμένους προορισμούς οι πληρότητες προσεγγίζουν τα ρεκόρ του 2019. 
Ούτε τα χιλιάδες κρούσματα της μετάλλαξης «όμικρον»  δεν δείχνουν να επηρεάζουν τις κρατήσεις στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και στα χιονοδρομικά κέντρα που ζουν στιγμές προ πανδημίας, καθώς η πληρότητα κυμαίνεται στο 85%-90% για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, με βάση τις κρατήσεις, οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν να αποχαιρετήσουν το 2021 και να υποδεχτούν το 2022 στο νομό Ιωαννίνων, το Πήλιο, την ορεινή Αρκαδία, την Αράχωβα, τα Λουτρά Πόζαρ αλλά και στις πόλεις όπου έχουν στηθεί χριστουγεννιάτικα Θεματικά πάρκα.

Ανάλογη με την πληρότητα του τριημέρου της Πρωτοχρονιάς ήταν η εικόνα στα ξενοδοχεία και το τριήμερο των Χριστουγέννων, ενώ αντίθετα για τα Θεοφάνεια οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 60% καθώς οι ταξιδιώτες περιμένουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για την κράτησή τους.

Οι εορταστικές κρατήσεις προέρχονται από Έλληνες, αφού λόγω της πανδημίας και των μέτρων, το ποσοστό του εισερχόμενου τουρίστα δεν ξεπερνά το 5%. 

«Τις γιορτές του 2019, ο εισερχόμενος τουρισμός ήταν 30%. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν επισκέπτες από τα Βαλκάνια, από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, αλλά και από το Ισραήλ, στη δε Αθήνα από χώρες της Ευρώπης. Στη βόρεια Ελλάδα ήταν στο “παιχνίδι” επίσης η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη. Φέτος, ο εισερχόμενος τουρίστας δεν ξεπερνάει το 5% κι αυτό οφείλεται στην πανδημία και τα μέτρα που ισχύουν παντού», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Όπως αναφέρουν στο EMEA.gr διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων η ζήτηση εξακολουθεί ακόμη και μετά την αύξηση των κρουσμάτων και οι όποιες ακυρώσεις είναι για την ώρα τουλάχιστον απόλυτα ελεγχόμενες.  Κίνηση όμως παρατηρείται ακόμη και για τα δημοφιλή νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια στιγμή στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πρωτεύουσα οι κρατήσεις για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς ειδικά στις μεγάλες πίστες έχουν σπάσει ταμεία! Φυσικά, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για απαγόρευση της μουσικής, ο σχεδιασμός αυτός ανατρέπεται. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ