Τουρκία: Νέο σκάνδαλο προ των πυλών – Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κερδοσκοπία

Μία σειρά από ερώτημα θέτει η τουρκική αντιπολίτευση η οποία αφήνει σαφή υπονοούμενα σχετικά με κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τουρκική λίρα.

Γνώριζαν κάποιοι από πριν για τις ανακοινώσεις του Ερντογάν σχετικά με την στήριξη της τουρκικής λίρας; Αγόρασαν φτηνά και έβγαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την ανατίμησή της;

Πολλά ερωτήματα προκαλεί ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε η τουρκική κρατική δανείστρια Halkbank, λίγες μόνο ώρες μετά τις εξαγγελίες μέτρων στήριξης της λίρας από τον Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, στο τηλεοπτικό σποτ το οποίο βγήκε στον «αέρα» το πρωί της Τρίτης, η Halkbank έστελνε μήνυμα στους πελάτες της να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους που έχουν σε λίρες και να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου.

«Το μεγαλύτερο καθήκον μας είναι να μετατρέψουμε κάθε γρόσι της τουρκικής λίρας που ο λαός μας επενδύει στην τράπεζά μας σε τεράστια υποστήριξη για μια παραγωγική Τουρκία. Να νιώθετε χαρά για εμάς! Μέσω της τουρκικής λίρας, το σύμβολο της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας, κερδίζει ο λαός και μεγαλώνει η χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαφημιστικό.

Ποιοι ήξεραν για τις ανακοινώσεις Ερντογάν;

Το σποτ αυτό αποτέλεσε την αφορμή για έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης, τον Αλπάι Άντμεννα, να υποστηρίξει, σε κοινοβουλευτική ερώτηση που τέθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, πως πιθανότατα κάποιοι είχαν ενημερωθεί πιο νωρίς για τα σχέδια της κυβέρνησης να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα.

«Ενώ η ισοτιμία της λίρας ήταν στο 18 έναντι του δολαρίου και 20 έναντι του ευρώ λίγο πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, μετά τις ανακοινώσεις έφτασε στις 12 έναντι του δολαρίου και στις 15 έναντι του ευρώ. Από τη στιγμή που η διαφήμιση γυρίστηκε πολύ πριν τις ανακοινώσεις, ποιοι γνώριζαν ότι η ισοτιμία θα έπεφτε ξαφνικά; Εξετάστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συγκεκριμένων ανθρώπων;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Ποιοι αγόρασαν τουρκικές λίρες επιδιδόμενοι σε κερδοσκοπία που σχετίζεται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και έθεσαν την ευθύνη της πληρωμής των τόκων της στους πολίτες μέσω του νέου συστήματος καταθέσεων; Πότε γυρίστηκε αυτή η διαφήμιση; Πότε πάρθηκε η απόφαση να γυριστεί; Ποιος διέταξε να γυριστεί αυτή η διαφήμιση;».

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ταγίπ Ερντογάν προβλέπει ότι το δημόσιο ταμείο της χώρας θα αναπληρώσει τις απώλειες των κατόχων καταθέσεων σε λίρες σε περίπτωση που η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων (όπως το δολάριο και το ευρώ) υπερβεί τα τραπεζικά επιτόκια.

Στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες που έχουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα να τις μετατρέψουν σε λίρες, στηρίζοντας έτσι το τουρκικό νόμισμα στη προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών, ανακάμπτοντας έως και 20%, από το 18,41 έναντι του δολαρίου, την ίδια ημέρα, ύστερα από τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ