Μία κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: Ανακαινίζεται η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

Σύμβαση για την ανακαίνιση της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δίνοντας ξανά ζωή σε ένα ιστορικό κτίριο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, υπέγραψε σήμερα στο γραφείο του, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, τη σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.», Κωνσταντίνο Χούσο. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της Βουλής των Ελλήνων.

Το ιστορικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή, 2.500 τ.μ., που στέγαζε τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ιδιοκτησία της Βουλής, παρέμενε κλειστό από το 2004. Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει μία ακόμα κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη ιστορική αυτή περιοχή της Αθήνας, καθώς και πλούσιο υλικό στο αναγνωστικό κοινό. Εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές του κτιρίου, θα προστεθεί ένας όροφος ακόμη, όπου θα μπορούν να διεξάγονται διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων υπέγραψε μία συμφωνία με την εργολαβική εταιρεία «Έπακρον», προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, να ανακαινιστεί και να επαναστεγαστεί η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, στην περιοχή της παλιάς Βουλής και συγκεκριμένα στην περιοχή ακριβώς πίσω από την παλιά Βουλή, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή. Το κτίριο αυτό δυόμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είναι ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε μετά τη δημιουργία της παλιάς Βουλής. Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1911 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1926, όπου έγινε και το τρίτο του κομμάτι, χάρη στη σημαντική δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη, ο οποίος προσέθεσε στην υπάρχουσα, τότε, βιβλιοθήκη και την παραχώρησε στη Βουλή, την περίφημη βιβλιοθήκη του γνωστού γλωσσολόγου, Γιάννη Ψυχάρη, η οποία σήμερα βρίσκεται στα δικά μας αρχεία και με το καλό, όταν το έργο σε τρία χρόνια όπως προβλέπει η σύμβαση -κι ελπίζω νωρίτερα- θα ολοκληρωθεί, αυτό το αρχείο του Ψυχάρη, όπως και άλλα αρχεία που έχει η Βουλή θα στεγαστούν εκεί και η περιοχή θα ξαναποκτήσει αυτό το σημαντικό πολιτιστικό τοπόσημο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί από το 2004», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι τα χρήματα για την ανακαίνιση , είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Είναι χρήματα δηλαδή που προέρχονται από το γεγονός ότι η χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και έτσι μπορούμε να έχουμε αυτήν την οικονομική άνεση, να προβαίνουμε σε τέτοιες κινήσεις συντήρησης και του κτιριακού και του πολιτιστικού μας αποθέματος. Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων εντελώς πρόσφατα, αντιλαμβανόμενο την άνοδο των τιμών, που έχει και ένα στοιχείο απροσδόκητου, εξέδωσε μία απόφαση βάσει της οποίας γύρω στις πεντακόσιες εργασίες που γίνονται σε ένα δημόσιο έργο τυγχάνουν μιας οικονομικής στήριξης από το ίδιο το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η απροσδόκητη επιβάρυνση που έχουν οι εργολαβίες και οι προμήθειες, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, ιδίως στο σίδερο, στο ξύλο και σε άλλα βασικά είδη», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με τη δική σας υπογραφή, η Βουλή των Ελλήνων κάνει αυτές τις γιορτές, ένα πολύτιμο δώρο στην πόλη των Αθηνών, και πιστεύοντας ότι διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια. Η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του κτιριακού μας αποθέματος, ένα αληθινό μνημείο, κερδίζει την ευκαιρία να «ξανανιώσει». Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, το κτίριο, ήταν συνυφασμένο με το πνεύμα της Αθήνας, ωστόσο για πολλά χρόνια, από το 2004 και μετά, είχε αποκοπεί από τη ζωή της πόλης, τόσο από την κοινωνική όσο και από την πνευματική. Με τη δική σας απόφαση σήμερα, κάνουμε μία νέα αρχή που συνδέεται με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων. Η Αθήνα πέρασε πολύ δύσκολα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ωστόσο τους τελευταίους 24-25 μήνες κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές της πόλης. Και φαίνεται πως παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο έτος. Θα ήθελα, κλείνοντας, να πω και δημοσίως, πως είναι ευτυχής η συγκυρία ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει διατελέσει και δήμαρχος -ήταν καταλυτική για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο. Ευχαριστούμε θερμά εσάς, αλλά και το εξαιρετικό σας επιτελείο » , δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.