Attica Bank: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Πλέον ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανέρχεται σε περίπου 11%, σημαντικά άνω των ελαχίστων ορίων που ισχύουν σήμερα. Τι αναφέρει το ΤΧΣ.

H Διοίκηση της Attica Bank ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 240 εκατ. ευρώ εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της.

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό, μέσω της συμφωνίας των μετόχων, κατέστη εφικτή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανέρχεται πλέον, μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σε pro forma επίπεδο και με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2021, σε περίπου 11%, σημαντικά άνω των ελαχίστων ορίων που ισχύουν σήμερα.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ακολούθησε και η κατανομή των αδιάθετων μετοχών που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή, κατόπιν ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Επίσης, μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και σε υλοποίηση της συμφωνίας των μετόχων, επετεύχθη ένας εκ των βασικών επιχειρηματικών στόχων της Attica Bank, που ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, επικυρώνοντας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό, την στρατηγική της Τράπεζας και τις δυνατότητες της να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Έτος ορόσημο το 2022

Το έτος 2022 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank καθώς στο πλάνο ενεργειών περιλαμβάνεται η ένταξη των ομολόγων (senior notes) των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «HΡΑΚΛΗΣ 2», όπως άλλωστε προβλέπουν και οι βασικοί όροι της συμφωνίας των μετόχων.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση του Ισολογισμού και απελευθερώνονται εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας και τη σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των μετόχων ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ, θωρακίζει κεφαλαιακά την Τράπεζα κατά την διάρκεια υλοποίησης αυτών των ενεργειών.

Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων αλλά και η αυξημένη ρευστότητα της Τράπεζας, αποτελούν, αναφέρει, κλείνοντας, η σχετική ανακοίνωση, τα εχέγγυα της δυναμικής πιστωτικής επέκτασης της Attica Bank στα προσεχή έτη και την επανατοποθέτησή της στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Τι αναφέρει το ΤΧΣ

Μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ της Attica Bank και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank A.Τ.Ε. αποτελεί αφετηρία της πορείας αναμόρφωσης και ανάπτυξης της Τράπεζας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει συνάψει συμφωνία βασικών όρων συναλλαγής με το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων («ΤΜΕΔΕ») και τις εταιρείες «Ellington Solutions A.Ε.» και «ES GINI Investments Limited», η οποία περιγράφει το γενικό πλαίσιο των όρων συμμετοχής και επένδυσης στην Attica Bank A.Τ.Ε. Οι βασικοί όροι της συναλλαγής θα εξειδικευτούν περαιτέρω στη σύμβαση συμφωνίας μετόχων.

Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή στην οποία το ΤΧΣ συμβάλλεται σε συμφωνία μετόχων, δρώντας ταυτόχρονα με το θεσμικό του ρόλο και με την ιδιότητα του ιδιώτη μετόχου. Συμφώνησε από κοινού με ιδιώτες επενδυτές τους όρους που αφορούν στην λειτουργία και στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας και στην υλοποίησή του.

Με την συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, το ΤΧΣ συμβάλλει καταλυτικά στον βιώσιμο μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της Τράπεζας, καθώς και στην προστασία της επένδυσής του προς όφελος του μετόχου του, του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται πλέον σε 62,93% έναντι του αρχικού ποσοστού του, 68,24%.

Το ΤΧΣ και στην περίπτωση της μη συστημικής Τράπεζας, Attica Bank, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη θωράκιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ