Το παρασκήνιο πίσω από την νέα «έκρηξη» στις τιμές ενέργειας

«Ράλι» ανόδου σημειώνει τα τελευταία 24ωρα το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 54% μέσα σε μόλις 48 ώρες.
διακοπές ρεύματος

Τεράστια ανησυχία προκαλεί το νέο «άλμα» που σημειώνουν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, αφού οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται συνεχώς.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών το κόστος της μεγαβατώρας ξεπερνάει τα 400 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 342,35 ευρώ/MVh. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουμε μπει ακόμα στην πιο δύσκολη φάση του χειμώνα, όταν και αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτό το σημείο έχουν οδηγήσει μία σειρά από παράγοντες. Ο βασικότερος είναι ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μία σύγκρουση δυνάμεων με τη Ρωσία, αφού είναι φανερό ότι οι δύο πλευρές ρίχνουν στο τραπέζι όλα τα… διαπραγματευτικά τους «χαρτιά», για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Από εκεί και πέρα, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ, προκειμένου να καλυφθεί έτσι ένα κομμάτι των αναγκών, ενώ και η Γαλλία, βασικός παίκτης στον τομέα της ενέργειας, έχει περιορίσει κατά 10% την πυρηνική παραγωγή της. Κάπως έτσι αυτή τη στιγμή, κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, με το κόστος να φτάνει τα 442,88 ευρώ/MWh.

Είναι δεδομένο πως η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το φυσικό αέριο, θα συνεχίσει να προκαλεί αυξήσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, ενώ άγνωστο είναι το πού θα σταματήσει αυτό.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως πιεστική και στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν πάρει την… ανηφόρα, ενώ τη Δευτέρα, η χονδρεμπορική τιμή ήταν αυξημένη κατά 46%. Σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα σημείωσε νέα αύξηση κατά 8,22%. Με απλά μαθηματικά, μέσα σε δύο ημέρες, κατέγραψε άνοδο κατά 54%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι 242,41 ευρώ η μεγαβατώρα, υπάρχουν φόβοι όμως ότι θα φτάσει, ή και θα ξεπεράσει, τα 250 ευρώ. Κι όλα αυτά πριν την επέλαση του χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ