Βυθίζεται στο χάος η Τουρκία – Φόβοι για χρεοκοπία και capital controls

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την οικονομία της γειτονικής χώρας. Επίσημη μορφή παίρνουν οι φήμες για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σουρεαλιστικές σκηνές στο κοινοβούλιο της χώρας.

Δραματικές στιγμές στη Τουρκία, με τους πολίτες να βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, την ώρα που έχει ξεκινήσει η... ψυχολογική προετοιμασία τους για τα χειρότερα.

Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, η γειτονική χώρα είναι πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως επιβολή capital controls, δέσμευση καταθέσεων (κυρίως συναλλάγματος) ακόμα και χρεοκοπία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Λάδι στη φωτιά» ήρθαν να ρίξουν οι δηλώσεις του νομικού συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έφεραν στην επιφάνεια καταστροφικά σενάρια.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νομικής Ιζέτ Οζγκέντς παραδέχτηκε ότι ανησυχεί πως πολύ σύντομα θα επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του δίνει αγώνα οικονομικής ανεξαρτησίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί να ζητήσει σύντομα βοήθεια αν δεν καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Η δήλωση του Ιζέτ Οζγκέντς προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ η οποία τόνισε ότι όλοι πρέπει να σοβαρευτούν, αφού τέτοιες τοποθετήσεις φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στην χρεοκοπία.

Σουρεαλιστικές σκηνές στο κοινοβούλιο

Η κριτική προς τον Ταγίπ Ερντογάν είναι έντονη, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πηγαίνουν στο κοινοβούλιο έχοντας μαζί τους βασικά τρόφιμα όμως ψωμί, φακές και πορτοκάλια, τα οποία έριξαν εντός του κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση στηλίτευσαν το γεγονός ότι σε ένα μήνα η τιμή της φακής έχει σημειώσει άνοδο κατά 48%, του ψωμιού 30% και των αβγών 36%. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την δραματική κατάσταση πρόσθεσαν ότι οι γονείς αγοράζουν τις πάνες με το κομμάτι λόγω της οικονομικής ανέχειας.

«Το πακέτο με τις 25 πάνες αυξήθηκε από τις 49 λίρες στις 79 λίρες. Υπάρχει ο πόνος των μανάδων που αγοράζουν πια πάνες με το κομμάτι, μια πάνα αγοράζουν. Γιατί γελάτε; Βέβαια, εσείς δεν ξέρετε από αυτά διότι τα παιδιά σας στις Porsche και στις Mercedes κάνουν χρήση άχνης ζάχαρης, ενώ οι μαμάδες αυτής της χώρας δεν μπορούν να αγοράσουν πάνες και βρεφικό γάλα για τα παιδιά τους», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια βουλευτή του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος.

Κι όλα αυτά ενώ η τουρκική λίρα «βυθίζεται» καθημερινά με τις φήμες να θέλουν την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει, ακόμα και αύριο, νέα μείωση των επιτοκίων.