Πώς «μεταφράζεται» για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Deutsche Bank

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, συρρίκνωση τους ελλείματος και ανάσχεση του πληθωριστικού κύματος προβλέπει για τη χώρα μας η γερμανική τράπεζα. Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά για Ελλάδα και Ευρώπη.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές έγιναν γνωστές.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά και υψηλότερο από τον μέσο όρο σε ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία Αναπτυγμένες Οικονομίες και Αναδυόμενες Αγορές.

Αναλυτικότερα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη 8,7% και θα υπολείπεται μόνο από την Ιρλανδία για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη-ρεκόρ 14,9%.

Ιδιαίτερα καθοριστική αναμένεται και η διετία 2022-2023, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης. Ειδικότερα, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 4,4% και στο 3,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, αρνητικές είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος το 2022 αναμένεται να εκτιναχθεί αυτό 2,8% μετά το 0,3% φέτος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τη συνέχεια προβλέπεται ανάσχεση του πληθωριστικού «κύματος» στο 1,3% το 2023.

Πολύ σημαντικές είναι οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας αναφορικά με τα δημοσιονομικά της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να υποχωρήσει από το 10% στο 4%, ενώ το 2023 υπολογίζεται ότι θα «πέσει» στο 1%.

Ακόμα, ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικός, παρουσιάζοντας όμως πτωτική τάση. Φέτος κατέγραψε έλλειμα 6%, για το 2022 αναμένεται έλλειμα 4% και το 2023 3%.

Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία

Οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας έρχονται επί της ουσίας να επιβεβαιώσουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα προσεχή χρόνια.

Η χώρα μας, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο και την αλλαγή της κυβέρνησης, βρήκε μπροστά της ένα «εμπόδιο» που δεν περίμενε, αυτό της πανδημίας. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η ανοδική πορεία που παρουσίαζε στα οικονομικά της, όπως όμως απέδειξε, επέστρεψε δυναμικά.

Άλλωστε πολλαπλασιάζονται οι «φωνές», τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, που επικροτούν την ελληνική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι λανθασμένο να υποθέσει κάποιος ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα».

Αντιθέτως, όπως έγινε γνωστό και από το πρόσφατο Eurogroup, η χώρα μας καλείται να δείξει «σεβασμό» στο χρέος της και να επιστρέψει σε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Αυτό, με λίγα λόγια, μεταφράζεται ως εξής. Μετά τα χρόνια της πανδημίας, όταν η ΕΕ έκανε τα «στραβά μάτια», αναμένεται επιστροφή στην κανονικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα, η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, και τα επακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης, επηρεάζουν άμεσα τον πληθωρισμό και, επί της ουσίας, «απειλούν» το εισόδημα των νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας. Άλλωστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομίες έμαθαν με τον «σκληρό» τρόπο πως οι προβλέψεις τους πολύ εύκολα μπορούν να ανατραπούν εν μία νυκτί, και μάλιστα δραματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ