Νίκος Ανδρουλάκης: Ο νέος ηγέτης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας

Όλα όσα γνωρίζουμε για τον νέο κρητικό πολιτικό που αναμένεται να γίνει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., που θα μετονομαστεί σύντομα σε ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στον πρώτο γύρο κέρδισε με διαφορά ένα από τα μεγάλα ονόματα και φαβορί για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. και άφησε ένα φαβορί και δύο έμπειρα πολιτικά στελέχη εκτός δεύτερου γύρου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν εμφανίζεται ως το ακλόνητο φαβορί για την τελική επικράτηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αποτελεί το πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας που στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε εδώ και δεκαετίες απλά…κεντροαριστερά.

Ποιος είναι όμως ο Κρητικός πολιτικός της νέας γενιάς που έχει κατακτήσει την καρδιά των ψηφοφόρων μετά την άδικη απώλεια της Φώφης Γεννηματά; 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Η σχέση του με την πολιτική και συγκεκριμένα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ ξεκίνησε μέσα από την οικογένεια του, καθώς ο πατέρας του Μαρίνος ήταν υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Η συστηματική ενασχόληση του με την πολιτική ξεκίνησε στα φοιτητικά του χρόνια, όταν σπούδαζε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θράκης. Συγκεκριμένα, όταν κατά τον ίδιο παρακολούθησε τυχαία μία συνέλευση. Έκτοτε, από το 1997 άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήρθε η πρώτη του μεγάλη επιτυχία όταν κατάφερε να εκλεγεί γραμματέας της, στην Ξάνθη. Συνέχισε την πορεία του στους… κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ και το 2001 γίνεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του κόμματος. Από τότε ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους.

Σπουδές και πολιτική

Η πολιτική βέβαια δεν υπήρξε η μοναδική ενασχόληση του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς σε επαγγελματικό επίπεδο προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές και απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, ενώ έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Έχει επίσης εργαστεί και στον τουριστικό κλάδο, το οποίο αναφέρει σε συζητήσεις με μεγάλη υπερφάνεια.

Ορόσημο για την πολιτική του σταδιοδρομία αποτέλεσε η εκλογή του, με σαρωτικά ποσοστά, ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον Μάρτιο του 2013. Η νίκη αυτή προκάλεσε τεράστια έκπληξη, ενώ μετέτρεψε τον 34χρονο τότε Ανδρουλάκη από γνωστό τοπικό στέλεχος, προερχόμενο από τη νεολαία, σε πολύ σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου του 2014 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την Ελιά- Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μια περιπέτεια όμως με την υγεία του δεν του έδωσε την δυνατότητα να διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα που ήθελε και να γυρίσει όλη την Ελλάδα. Παρά το εμπόδιο αυτό, κατάφερε αναδειχθεί δεύτερος συγκεντρώνοντας 113.719 ψήφους. Από τότε εντάχθηκε και συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παράλληλα, διετέλεσε Αναπληρωτής στις Επιτροπές Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, μια πρωτοβουλία που είχε τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας του σκανδάλου Volkswagen.

Το Νοέμβριο του 2017 την υποψηφιότητα του για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο κατάφερε να συγκεντρώσει 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, έθεσε ξανά υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής, καταφέρνοντας να επανεκλεγεί με 180.822 ψήφους.

Στη νέα του θητεία ανέλαβε Αντιπρόεδρος των Επιτροπών Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ- Λατινικής Αμερικής. Η ενεργή του δράση στην Ευρωβουλή δεν σταματάει φυσικά εκεί, καθώς συμμετέχει και στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου αλλά και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.

Το όραμα του Ανδρουλάκη για το ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες, «δεν θα παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά πρωταγωνιστικό, με καθαρό πρόγραμμα απέναντι στη Δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τους ευάλωτους πολίτες».

Δυναμικός, ανεξάρτητος και Σοσιαλδημοκράτης

Μεγάλη είναι επίσης η πίστη του στη σοσιαλδημοκρατία για την οποία έχει αναφέρει πως επανέρχεται και αντεπιτίθεται δυναμικά σε όλη την Ευρώπη. Έτσι ,ο ίδιος δεν βλέπει τον λόγο να μην γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, με «καθαρές απαντήσεις».

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναδείξει την ανάγκη επανατοποθέτησης του κόμματος στο φάσμα της Κεντροδεξιάς, με καθαρές θέσεις υπέρ της κοινωνίας των πολιτών και με όχημα τη διαφάνεια και τη πάταξη της διαφθοράς. Είναι προφανές πως θέλει το κόμμα να αφήσει πίσω όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν αποτελέσει τροχοπέδη στην άνοδο του κόμματος τόσο δημοσκοπικά όσο και εκλογικά.

Δεν διστάζει μάλιστα να απορρίψει κάποια πιθανή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία η τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί πως η επόμενη μέρα του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και δυναμική, όχι ως ρυθμιστής αλλά ως παράγοντας διαμόρφωσης στο ευρύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όπως λέει χαρακτηριστικά, να γίνει «μια παράταξη που θα δώσει ξανά το χέρι στις κοινωνικές ομάδες που το εγκατέλειψαν τα χρόνια της κρίσης».

Σε αντίθεση με την έντονη πολιτική του δραστηριότητα και τις δημόσιες εμφανίσεις του, στην προσωπική του ζωή ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί μια απλή οικογενειακή ζωή. Έχει ένα γιο 10 ετών (τον Μαρίνο) που λατρεύει, ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια (όμως όταν οδηγεί προτιμάει την κλασσική μουσική) και του αρέσει πολύ το θέατρο.

Αλλά οι καλύτεροι του φίλοι λένε πως το μεγάλο του πάθος είναι τα ταξίδια και μάλιστα συνοδευόμενα με ξεναγήσεις σε μουσεία. Σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, με τα social media, ασχολείται όσο…μπορεί, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ