Ελλάκτωρ: Την διενέργεια ελέγχου εις βάρος των Reggeborgh Invest και Atlas BV αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, το πόρισμα της αρχικής έρευνας εντοπίζει σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την κατηγορία περί συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των δύο επενδυτικών εταιρειών.

Νέες καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται στον Όμιλο Ελλάκτωρ μετά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που συνεδρίασε νωρίτερα με βασικό θέμα την αξιολόγηση των στοιχείων από τις καταγγελίες σχετικά με συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και ενέργειες μετόχων και επενδυτών των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέτασε μεταξύ άλλων τις σχετικές καταγγελίες για την σχέση της ολλανδικής Reggeborgh Invest που ελέγχει το 30% της Ελλάκτωρ και της επενδυτικής εταιρίας Atlas BV που απέκτησε το 10% της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στις Αρχές μαζί με τις εξηγήσεις και διευκρινίσεις που παρασχέθηκαν από τις δύο πλευρές.

Στο σχετικό πόρισμα που αξιολόγησαν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέρεται να εντοπίζονται σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την κατηγορία περί συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες είναι μέτοχοι της εισηγμένης.

Επίσης, συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύουν πως υπήρξαν από το παρελθόν στενοί δεσμοί συνεργασίας ανάμεσα στις δύο επενδυτικές εταιρείες ολλανδικών συμφερόντων.

Γι' αυτό στελέχη και εκπρόσωποι της Reggeborgh Invest και του fund Atlas BV καλούνται να περάσουν από ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να παράσχουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, συνεισφέροντας και τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις θέσεις και τους ισχυρισμούς τους.

Μάλιστα, οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έλαβαν συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ καθώς για την έγκριση της διενέργειας ελέγχου για συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στις δύο εταιρείες και μετόχους του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου έξι μέλη ψήφισαν υπέρ και μόλις ένα μέλος κατά.

Η ακροαματική διαδικασία και η διερεύνηση των στοιχείων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς, τα επόμενα βήματα στην πορεία διερεύνησης και διαλεύκανσης της υπόθεσης πιθανού συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των ολλανδικών εταιρειών Reggeborgh Invest και Atlas -πριν οι εποπτικές κρίνουν πως πρέπει να περάσουν στο στάδιο της επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων- είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να προσκληθούν σε ακρόαση και να καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να αντικρούσουν ή να αποδεχθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ως συνήθης όταν έχει ήδη διαπιστωθεί αξιόποινο των πράξεων και αφορά κυρίως στη διαμόρφωση των κυρώσεων, οι οποίες θα αποφασιστούν σε επόμενο χρόνο και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Λόγω των σοβαρών διαστάσεων που έχει λάβει από την αρχή η υπόθεση ελέγχου της εταιρείας Ελλάκτωρ με πρωταγωνιστές τους Ολλανδούς μετόχους της Reggeborgh Invest και τις κινήσεις τους, ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων για συντονισμό των δύο εκ των βασικών μετόχων που σωρρευτικά ελέγχουν το 39,645% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και πιθανόν να προκαλέσει σοβαρές ανατροπές.

Αντιθέτως, στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν και οι καταγγελίες για πιθανό συντονισμό ενεργειών μεταξύ Reggeborgh Invest και Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές και δεν δημοσιοποίησαν ποτέ στο επενδυτικό κοινό, τους μετόχους και τις αρχές, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες για τον πρώην μεγαλόμετοχο και Διευθ. Σύμβουλο Αναστάσιο (Σάκης) Καλλιτσάντζη  περί πώλησης μετοχών της Ελλάκτωρ πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (εσωτερική πληροφόρηση) μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος των στοιχείων.