Οι τέσσερις άξονες για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Καθοριστική για την ελληνική οικονομία η γρήγορη έξοδος από το «junk». Οι προσδοκίες για ακόμα υψηλότερο ΑΕΠ το 2021 και η επικείμενη αναβάθμιση από την Moody’s.

Τα στοιχεία εκείνα που επιτρέπουν την αισιοδοξία για υψηλότερο ρυθμό της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναλύει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για τις οικονομικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της τράπεζας περιγράφουν τα σημαντικά παράλληλα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα μας, από τη βελτίωση του αξιόχρεού της και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τραπεζικό ίδρυμα στην ανάλυσή του, οι προσδοκίες για μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης βασίζονται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί είναι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία συνδυάστηκε με την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού, κατά τους θερινούς μήνες, και με τη διαφαινόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση, σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία και ειδικότερα η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα.

Η βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού της.

Ακόμα, έτσι θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Πώς θα συμβεί η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Για να επιτευχθεί αυτό, η επιστροφή δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα και η έξοδος από τα «junk», η χώρα μας θα στηριχθεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, στη διαφαινόμενη επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ τα επόμενα δύο έτη, σε συνδυασμό αφενός με τις μέτριας έντασης και πιθανότατα παροδικές πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το ονομαστικό ΑΕΠ. Η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ονομαστικά επιτόκια τα επόμενα έτη, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Δεύτερον, στη περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, μέσω της χρήσης του ταμειακού διαθεσίμου ασφαλείας (cash buffer) για την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν επίσημοι φορείς, το οποίο αναμένεται να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα, λόγω της ταχύτερης σύγκλισης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου με το χρέος άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης (Χρέος Ιταλίας 2020: 155,6% του ΑΕΠ).

Τρίτον, στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) η οποία αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και να σηματοδοτήσει την προσήλωση της κυβέρνησης στην απρόσκοπτη εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέταρτον, στην υιοθέτηση βασικών οριζόντιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών, όπως και η επίτευξη σταθερού φορολογικού καθεστώτος) που αναμένεται να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος ευνοϊκού προς την επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ και η αναβάθμιση από την Moody’s

Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές, τόσο από το εξωτερικό, όσο κι από το εσωτερικό, που κάνουν λόγο για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το αναμενόμενο το τρέχον έτος.

Μόλις πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022 για την ελληνική Οικονομία, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Ιουλίου (4,3%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022, για το οποίο προέβλεπε αρχικά ανάπτυξη 6% ,.

Υπενθυμίζεται ότι, επισήμως, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,1% το 2021, με τον πρωθυπουργό πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, να αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά τα αποτελέσματα θα διαψεύσουν τις προβλέψεις, προς το καλύτερο.

«Στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 16,2%, ενώ οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν για ολόκληρο το έτος στο 6,1%. Δεν θα εκπλαγώ αν ο ρυθμός ανάπτυξης ανέλθει τελικά σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα», παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι την Παρασκευή ο οίκος Moody’s θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Ba2» από «Ba3». Σύμφωνα με Morgan Stanley, αναμένεται ευθυγράμμιση των αξιολογήσεων με τους υπόλοιπους οίκους, καθώς η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα στο «BB» με σταθερό outlook, όπως και η Standard & Poor’s, και η DBRS με διαφορά στο outlook (θετικό).

Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζει η ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφεται εντός του 2021, προσθέτει όμως ότι, και μετά την αναβάθμιση, θα υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας. Στόχος που το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να επιτευχθεί στις αρχές του 2023, αν όχι «μέσα» στο 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ