Σήκωσαν το τηλέφωνό τους και είδαν τον τραπεζικό λογαριασμό τους να… αδειάζει

Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο κλήσεων από το εξωτερικό που έχουν ως σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων. Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Πολύ ακριβά πλήρωσαν ορισμένοι συμπολίτες μας μια τηλεφωνική κλήση, την οποία μάλιστα δεν πραγματοποίησαν αλλά δέχτηκαν.

Συγκεκριμένα, αποδέκτες τηλεφωνικών κλήσεων από το εξωτερικό γίνονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πολίτες, στις οποίες ενημερώνονται για δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες και κερδοφόρα χρηματοοικονομικά προγράμματα. Σκοπός των απατεώνων δεν είναι άλλος από την πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων ανυποψίαστων τούς πιστέψουν.

Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο και δώσουν τα στοιχεία που τους ζητηθούν, τα θύματα βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν άμεσα.  Τους τελευταίους μήνες, οι τηλεφωνικές κλήσεις με το πρόθεμα 0040 είναι όλο και πιο συχνές σε κινητά αλλά και σταθερά τηλέφωνα πολιτών.

Πρόκειται για κλήσεις στις οποίες απαντώντας, στην άλλη άκρη της γραμμής, σε άπταιστα ή σπαστά ελληνικά, κάποιος προσπαθεί να δελεάσει τα υποψήφια θύματα να επενδύσουν σε εταιρείες που εγγυώνται πολλά κέρδη, μόνο που πρόκειται για εταιρείες «φαντάσματα» που σκοπό έχουν να αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, τους οποίους στην συνέχεια ξαφρίζουν.

Ο πυρήνας του κυκλώματος εξαπάτησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στην Αλβανία αλλά και στην Ουκρανία. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε παρόμοια κλήση, καλό είναι να μην απαντήσετε και να μπλοκάρετε τον συγκεκριμένο αριθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ