Χάλκη: Αυτές είναι οι “κινήσεις μάτ” για το νέο “πράσινο” νησί

“Game changer” χαρακτηρίστηκαν από τον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, οι πρωτοπόρες κινήσεις για τους λίγους κατοίκους που μένουν μόνιμα εκεί, στα πλαίσια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο τη μετατροπή του νησιού σε ένα υπόδειγμα για μια πιο “πράσινη” Ελλάδα.

Με την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χάλκη, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας GR – eco islands, “έπεσαν στο τραπέζι” θέματα που χαρακτηρίστηκαν ανατρεπτικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Στόχος ήταν η πράσινη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία, που συνεπάγονται με φθηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφερθούν περιληπτικά οι πιο σημαντικές “κινήσεις – μάτ” που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στη γενικότερη “πράσινη” ανάπτυξη των ελληνικών νησιών. 

Οι 6 σημαντικότερες κινήσεις για το νησί

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, σε σχετική του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτές είναι οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που θα “‘πάνε ένα βήμα παραπέρα” την ακριτική Ελλάδα, από άποψη βιωσιμότητας και καλύτερης διαβίωσης :

  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, που καθιστά το κόστος ενέργειας μηδενικό
  • Το δίκτυο κινητής αναβαθμίστηκε σε 5G, αναβαθμίζοντας το δίκτυο της περιοχής όπως αυτό των μεγάλων πόλεων
  • Κατασκευή ενός εργαστηρίου, για την απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων στα μαθήματα STEM για τους 46 μαθητές του νησιού, με εξοπλισμό, από 3D printer έως τηλεσκόπιο.
  • Εγκατάσταση συστήματος τηλεϊατρικής
  • Δωρεά έξι ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμο, Αστυνομία και Λιμενικό και τοποθέτηση ηλεκτροφορτιστών δημόσιας χρήσης στο λιμάνι. 
  • Δωρεά ένα ηλεκτροκίνητου σκάφους για τις θαλάσσιες μετακινήσεις των κατοίκων.

Η συμβολή της Vodafone 

Σημαντικό να αναφερθεί, είναι και η συμβολή της Vodafone ως χορηγός, προσφέροντας προγράμματα, ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες διαδικτύου για την “πράσινη” αυτή μετάβαση. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Χεκίμογλου,  στέλεχος του τμήματος Corporate Communications & Media Relations της Vodafone Ελλάς, η εταιρία συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση του “πράσινου” σχεδίου. 

Έχοντας ως στόχο μία “πρότυπη” πράσινη και ψηφιακή κοινωνία, η Vodafone επένδυσε στρατηγικά στη Χάλκη και χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Vodafone Green Giga Network, συμμετείχε στο πρώτο έργο της πρωτοβουλίας GR-ECO του Υπουργείου Περιβάλλοντος, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής στο νησί που αλλάζουν για πάντα την καθημερινότητα και τις δυνατότητες των κατοίκων του.

H Vodafone υποστήριξε την “πράσινη” και ψηφιακή μετάβαση του νησιού της Χάλκης, παρέχοντας ψηφιακά εργαλεία που φέρνουν νέες δυνατότητες στους κατοίκους και την οικονομία της Χάλκης και βοηθώντας την. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ