Άνγκελα Μέρκελ: «Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα»

Για τις απαιτήσεις της από το ελληνικό κράτος, το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, μίλησε η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση».

«Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι τα περισσότερα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας είναι προβλήματα μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας. Και στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει ενότητα. Παρά τα πολλά για τα οποία μπορώ να κριτικάρω την Τουρκία, φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. Δηλαδή η Τουρκία δέχεται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι καλύτερα αν βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις χώρες τους και πάνω σε αυτό βασίζεται η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Δεσμεύτηκα στο να οδηγηθούμε σε κάτι που βοηθάει και εμάς αλλά βοηθάει και την Τουρκία. Γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί και η Τουρκία και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Αφγανών προσφύγων».

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες διότι δεν θέλουμε διακινητές να φέρνουν ανθρώπους και να τους εργαλειοποιούν. Πιστεύω ότι έχουμε απόλυτα ενιαία στάση στην ΕΕ και δεν φοβάμαι ότι δεν θα βρίσκουμε ενιαία στάση.» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος για τις αιτιάσεις που κάνουν λόγο για ίσες αποστάσεις της Γερμανίας απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

«Η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα.» και «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους.» επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ, αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από τις χώρες τις ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, η ΕΕ έχει ευθύνη για χρήματα του κόσμου που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Η ευθύνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να καταλήξουμε να στηρίζουμε λαθρεμπόρους και διακινητές και να φτάνουν σε εμάς άνθρωποι με οικονομική δυνατότητα και όχι πρόσφυγες. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι είναι τόσοι οι παράνομοι μετανάστες που δεν είμαστε σε θέση, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας».

«Η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων είναι υπόθεση κάποιων χωρών, γι΄αυτό υπάρχει και η Frontex για υποστήριξη, και η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα και είπα ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης. Ως ΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Η συνομιλία με νέους Έλληνες στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Με τη συνομιλία που είχε με νέους Έλληνες στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ξεκίνησε σήμερα το πρωί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα. Την Άγγελα Μέρκελ υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε η διευθύντριά του Angela Kaya. Η Καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε στο Ινστιτούτο Γκαίτε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους και η Μαρία Σαρηγιαννίδου, γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και για τρέχοντα θέματα, σημειώνεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στο Twitter.

Αποτυπώνοντας το κλίμα της συζήτησης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ έγραψε σε αντίστοιχη ανάρτηση πως η καγκελάριος είχε μαζί με νέους Έλληνες μια ανοικτή και φιλική συζήτηση: «Αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε καλές προοπτικές για τις επόμενες γενιές μαζί, σε μια ισχυρή Ευρώπη».

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών είναι το παλαιότερο στο παγκόσμιο δίκτυο των Ινστιτούτων Γκαίτε και του χρόνου θα γιορτάσει την 70η επέτειο από την ίδρυσή του.