Έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά

Την τελευταία της πνοή άφησε πριν λίγο η Φώφη Γεννηματά, έπειτα από δύο εβδομάδες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. 

To νοσοκομείο Ευαγγελισμός γνωστοποίησε την είδηση με την εξής ανακοίνωση: «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η Φώφη Γεννηματά Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί ως σήμερα έχει την ιδιότητα της βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και εξελέγη Υπερνομάρχης Υπερνομάρχης Αθηνών– Πειραιώς. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Εξελέγη Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ επίσης το 2012 και το 2015 και στις εκλογές του 2019 με το Κίνημα Αλλαγής.

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ στην συνέχεια υπήρξε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του κόμματος.

 

Δηλώσεις Πολιτικών Προσώπων 

«Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειάς της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

«Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους» δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Λόγω της τραγικής απώλειας της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Οικονόμου ακύρωσε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δηλώνοντας μόνο τα εξής: «Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Με πίστη στη Δημοκρατία, μια γυναίκα που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της, στην οικογένειά της στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται σε λίγα λεπτά στη Σαουδική Αραβία, έχει ήδη ενημερωθεί για την τραγική εξέλιξη και αναμένεται τοποθέτησή του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, δήλωσε μέσω ανάρτησή της στο twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της. Συγκεκριμένα, η κα Μπακογιάννη έγραψε στην ανάρτησή της: «Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ