Επανέρχεται από αύριο ο δακτύλιος- Όσα πρέπει να ξέρετε!

Απάντηση στο μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού αναμένεται να δώσει το μέτρο του δακτυλίου, με την κυβέρνηση να προχωρά σε διευκρινίσεις για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί της πρωτεύουσας.

Με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας επιστρέφει το γνωστό και δοκιμασμένο μέτρο του δακτυλίου. Αλλά με ορισμένες τροποποιήσεις που έχουν ως στόχο να αποτελεί πλέον «πράσινο δακτύλιο», με δραστική περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% και πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα, καθώς και με ψηφιακές άδειες.

Ειδικότερα, από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 έως 20:00 και για την Παρασκευή από 07:00 έως 15:00, θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών- ζυγών.

Πότε και για ποιες ώρες εφαρμόζεται ο δακτύλιος;    

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (και έως και 22 Ιουλίου 2022) θα εφαρμόζεται δακτύλιος στην Αθήνα. Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι:

  • Δευτέρα-Πέμπτη: 07.00-20.00
  • Παρασκευή: 07.00-15.00

Ποιος είναι ο δακτύλιος;

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Πώς κυκλοφορούν τα οχήματα;

Η κυκλοφορία θα γίνεται καθημερινά για όλα τα ΙΧ με το σύστημα «μονά-ζυγά». Δηλαδή: Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν αντιστοίχως τα ίδιου τυπου οχήματα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Ποιες εξαιρέσεις υπάρχουν από το δακτύλιο;

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. οικ-289738/Φ.911/2021 ΦΕΚ 4860/Β/20-10-2021 προβλέπονται με λεπτομέρεια οι εξαιρέσεις από το μέτρο. Παρακάτω γίνεται μια συνοπτική περιγραφή για τις βασικότερες από αυτές.

Αν ανήκουμε στις εξαιρέσεις πως παίρνουμε άδεια δακτυλίου;

Οι άδειες δακτυλίου χορηγούνται με τους εξής τρόπους ανάλογα την κατηγορία των εξαιρέσεων:

Α) για τα «καθαρά» ΙΧ θα χορηγείται Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο το οποίο θα εκδίδεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Β) για τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, θα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας κατόπιν ραντεβού, ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.

Γ) για τις λοιπές εξαιρέσεις θα χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Οι άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούμενων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στην οποία υποβάλλονται και τυχόν αιτήματα ενδιαφερόμενων για χορήγηση ιδίων αδειών πέραν των προβλεπόμενων στην παρούσα, οι οποίες ικανοποιούνται ύστερα από σχετική έγκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση των αδειών διέλευσης από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και των ειδικών καρτών εισόδου- εξόδου για τους μόνιμους κατοίκους από τον Δήμο Αθηναίων θα ισχύσουν μεταβατικά μέτρα. Έτσι, για διάστημα έως 26.11.2021 από την έναρξη ισχύος του δακτυλίου θα ισχύουν οι παλιές άδειες.

Ποια ΙΧ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο;

Ελεύθερα στο δακτύλιο κινούνται:

  • Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.
  • Όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

Πως θα πιστοποιήσω την ελεύθερη κίνηση των καθαρών» ΙΧ;

  • Το Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο για τα «καθαρά» ΙΧ θα εκδίδεται (είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε σε έντυπη) μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στο https://daktylios.gov.gr .
  • Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπεται μόνον από πιστοποιημένους χρήστες, γεγονός που διασφαλίζεται από την εισαγωγή του αριθμού Αναγνώρισης (αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας) του οχήματος και του αριθμού φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κύριου ή/και κατόχου του οχήματος.
  • Παράλληλα, θα λειτουργεί ο λογαριασμός email [email protected] στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

Οι μόνιμοι κάτοικοι πως θα κινούνται;

  • Εξαιρούνται του δακτυλίου τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.
  • Η ειδική κάρτα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά για την έξοδό τους από τον δακτύλιο και την είσοδό τους σε αυτόν, θα κινούνται μόνο μέσα σε προκαθορισμένη ζώνη του δακτυλίου, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του ιδιοκτήτη.
  • Οι ειδικές αυτές κάρτες θα αναγράφουν τη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν καθώς επίσης και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας του κατόχου, και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  • Οι ειδικές κάρτες θα χορηγούνται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων https://eservices.cityofathens.gr/ είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας (Αγίου Κωνσταντίνου 14) κατόπιν ραντεβού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ