Ποιοι είναι οι τραγουδιστές που έστειλαν κομμάτια για την ελληνική εκπροσώπηση στην Eurovision;

Γιατί δεν βρίσκουμε ανάμεσα στους υποψηφίους την Καλομοίρα;

Σε ρυθμούς Eurovision και επισήμως κινείται πλέον η ΕΡΤ. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση φακέλων ολοκληρωμένων υποψηφιοτήτων έχει παρέλθει. Οι πληροφορίες ότι επίκειται παράταση διαψεύστηκαν επισήμως και αρμοδίως οπότε ο κύβος ερρίφθη. Μια ή ένας από αυτούς που έθεσαν εαυτόν στις υπηρεσίες της πατρίδας θα κληθούν να σηκώσουν ψηλά την γαλανόλευκη, συγκεντρώνοντας πολλά, όσο το δυνατόν περισσότερα, Greece gets the maximum 12 points. Το χαλί της επιτυχίας έχει ήδη στρωθεί άλλωστε από την άψογη περσινή εμφάνιση της υπέροχης Stefania η οποία  έφερε και πάλι την χώρα μας στο top 10. Η Ελληνική δημόσια τηλεόραση, οι Eurofans αλλά και οι Έλληνες εν γενεί θέλουμε να δούμε επιτυχία και καλή έκβαση της εκπροσώπησης μας στον θεσμό του 2022 ο οποίος πέρα απ’ όλα τ’ άλλα είναι και ένας καθρέφτης για τις σχέσεις των λαών στην γηραιά ήπειρο. Τα πάντα είναι πολιτική και οικονομία άλλωστε. Ας το ξεχνάμε αυτό.

Οι υποψήφιοι και τα τραγούδια τους

Η φετινή σοδειά έχει ενδιαφέροντες υποψηφίους, ποικίλα μουσικά ακούσματα και διαφορετικούς καλλιτεχνικούς προσανατολισμούς. Υπάρχουν, όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, πολλά, καλά τραγούδια και η επιλογή του ενός, του εκλεκτού,  θα είναι δύσκολη υπόθεση. Και φέτος η ΕΡΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδικασίες εσωτερικής επιλογής. Κατά τη γνώμη μας καλά κάνει διότι ένας πιθανός εθνικός τελικός, αλά παλαιά,  θα δημιουργούσε ντόρο , διχασμό, πιθανότατα θα είχε διαφορετική ετυμηγορία κοινού και κριτικής επιτροπής όποτε θα αδυνάτιζε η δυναμική της ελληνικής υποψηφιότητας. Επιπλέον στο Ραδιομέγαρο φαίνεται να έχουν καταλάβει προς τα που πρέπει να κινηθούν για να φέρουν καλά αποτελέσματα. Υπ’ αυτές της συνθήκες ας δούμε, με αλφαβητική σειρά,  τις υποψηφιότητες όσων έχει γνωστοποιηθεί ότι δήλωσαν συμμετοχή.

1. Αμάντα Γεωργιάδη: Η αέρινης ομορφιάς 24χρονη Αμάντα είναι ελλήνονορβηγίδα. Γεννήθηκε στην πατρίδα μας αλλά ζει στο Όσλο. Η πρόταση της περιλαμβάνει ένα κομμάτι το οποίο μάλιστα συνέθεσε η ίδια. Γιατί ναι είναι τραγουδοποιός. Το ηχόχρωμα του προσεγγίζει την μελωδική indie pop στην οποία σταδιοδρομεί ήδη η συμπαθέστατη Αμάντα που είναι διάσημη και αναγνωρίσιμη σε όλη την Σκανδιναβία. Πρακτική η παραπάνω σκέψη μας καθότι αυτό σημαίνει ότι, εφόσον επιλεγεί φυσικά, έχει την δυνατότητα να αλιεύσει ψήφους από ένα μπλοκ βόρειων χωρών που τάμα το ΄χουν να μην ψηφίζουν ποτέ Ελλάδα. Επιπλέον, εφόσον πάντα επιλεγεί το κομμάτι της, την οπτικοποίηση του σε video clip θα αναλάβει ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Κώστας Καρύδας ενώ την σκηνική της παρουσία στo stage του Τορίνο θα αναλάβει ο βετεράνος της Eurovision Φωκάς Ευαγγελινός. 

2. Νίκος Γκάνος: Πόσο θυμούνται άραγε ότι ο εν λόγω pop star ξεκίνησε την καριέρα του, το μακρινό πλέον 2003, από το talent show του mega Pop idol και είχε έρθει 3ος, με 2η την Τάμτα; Πολύ λίγοι η αλήθεια είναι. Όπως και να ‘χει ο Νίκος Γκάνος τα κατάφερε και διέγραψε την δική του αυτόνομη πορεία. Δραστηριοποιείται με επιτυχία στην μοντέρνα ποπ μουσική, την συνδυάζει με περίτεχνα video clip και ενίοτε γίνεται αποκαλυπτικός και sexy φανερώνοντας στο ευρύ κοινό την καλογυμνασμένη ανατομία του. Κατέθεσε ένα τραγούδι στην ΕΡΤ με pop διάθεση και χορευτικό ρυθμό όπως τον έχουμε συνηθίσει. Πριν από μερικά χρόνια πάντως μετείχε στο τηλεοπτικό show του Ant1 Your face sounds familiar όπου μεταμορφώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε Sertab. Η Τουρκάλα ερμηνεύτρια- νικήτρια της Eurovision το 2003- μάλιστα του έστειλε στα social media συγχαρητήριο μήνυμα για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην μίμηση για το κομμάτι “Every way that i can”.

3. Evangelia: Η 29χρονη ερμηνεύτρια μεγαλωμένη ανάμεσα στο Νιού Τζέρσει και την Κρήτη είναι άλλη μια δυνατή υποψηφιότητα. Ανήκει στο δυναμικό της Sony Music Germany η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την πανίσχυρη Panik Records.  Παραγωγός της είναι ο Jay Stolar ο οποίος, με έδρα το Λος Άντζελες, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες  με κορυφαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως την Selena Gomez, τον John Legend, την Demi Lovato. Στην Evangelia- που διακρίνεται για την απίστευτη φωνή της-αρέσει να αναμειγνύει την ποπ χορευτική μουσική της με τα ελληνικά-κρητικά ακούσματα της ενώ έχει όλα τα φόντα να παρουσιάσει ένα δυνατό on stage show. Θέλει πολύ να πάει Eurovision γι’ αυτό και έστειλε τρια τραγούδια στην ΕΡΤ.

4. Joanne: Η 20χρονη περσινή νικήτρια του The Voice, κόρη των γνωστών θεατρικών ηθοποιών Λάζαρου Γεωργακόπουλου και Μαρίας Κατσιαδάκη, αποτελεί μια από τις τρεις προτάσεις της Minos-Emi/Universal. Η φωνή της είναι εξαιρετική και στα ελληνικά και στα αγγλικά τραγούδια ενώ ξεκίνησε την δισκογραφική της πορεία με διασκευή του διαχρονικού κομματιού της Tanita Tikaram “Twist in my sobriety”. To τραγούδι που κατέθεσε στην ΕΡΤ και φιλοδοξεί να την φτάσει μέχρι την σκηνή στο Τορίνο είναι δυναμικό ποπ και το έχουν συνθέσει ο  Μιχάλης Τσαουσόπουλος, οι ARCADE και η τραγοδοποιός Sarah De Warren. 

5. Κιάνα: Την θυμόμαστε καλά όσοι παρακολουθούσαμε το talent show “Rising Star” το 2017 στον Ant1. Η νεαρή Κιάνα που αναμετρήθηκε με τον τοίχο, τον έδιωξε από μπροστά της(σύμφωνα με το concept του εν λόγω talent show) και κατάφερε να ξεκινήσει από εκεί την καριέρα της θέλει πολύ να ταξιδέψει στο Τορίνο. Πιστή στις ποπ χορευτικές μουσικές επιρροές της, αναμειγνύει με επιτυχία την ρέγκετον, με την disco και τους πιο electro 80’s ήχους. Ανήκει στο δυναμικό της δισκογραφικής Digital Ray και ανέβηκε τα σκαλιά για το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ χορεύοντας διότι χορευτικό είναι και το υποψήφιο κομμάτι της.  

6. Ηλίας Κόζας: Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ένδοξη ελληνική συμμετοχή του 2013 με τους Koza Mostra και τον αείμνηστο ρεμπέτη Αγάθωνα να βάζουν φωτιά στην σκηνή του Μάλμε τραγουδώντας το “Alchol is free”. Το εν λόγω ethnic αισθητικής κομμάτι έφερε την γαλανόλευκη στην 6η θέση και ήταν το πρώτο μη αγγλόφωνο τραγούδι στην τελική κατάταξη. Για την φετινή διοργάνωση ο Ηλίας Κόζας ως σόλο ερμηνευτής κατέθεσε τρία κομμάτια στην ΕΡΤ. Ένα το έχουν γράψει Σουηδοί παραγωγοί και είναι αρκετά πιο καινοτόμο για τα μέχρι τώρα καλλιτεχνικά δεδομένα του ερμηνευτή ενώ τα άλλα δυο φέρουν την δική του υπογραφή και κινούνται στα γνώριμα μουσικά του λημέρια. 

6. Marseaux: Η 20χρονη ερμηνεύτρια είναι η έκπληξη των φετινών υποψηφιοτήτων καθότι τ’ όνομα της δεν είχε ακουστεί αρκετά για την διεκδίκηση της ελληνικής εκπροσώπησης στο εν λόγω φεστιβάλ. Να που όμως μας ξάφνιασε ευχάριστα και έχοντας την υποστήριξη της Minos-Emi/Universal η Marseaux βάζει στόχο της να φτάσει μέχρι το Τορίνο. Όσοι την ακούσαμε και μας άρεσε, στην επιτυχία της με τον τίτλο “Βότκα Βύσσινο”, υποθέτουμε ότι το τραγούδι που κατέθεσε προς αξιολόγηση στην ΕΡΤ θα είναι alternative indie pop, με hip hop επιρροές ικανό να μας ξεσηκώσει. 

7. Άρτεμις Ματαφιά: Δυο τραγούδια κατέθεσε στην ελληνική δημόσια τηλεόραση η τραγουδοποιός και δασκάλα φωνητικής Άρτεμις Ματαφιά την οποία, κατά την περασμένη τηλεοπτική σεζόν, την είδαμε να διαγωνίζεται επιτυχώς στο talent show Just the two of us ντουέτο με τον ηθοποιό Ορφέα Παπαδόπουλο. Διαθέτει μοναδική φωνή, ανταποκρίνεται με άνεση σε όλα τα είδη του τραγουδιού και έχει τα φόντα να μας εκπλήξει. Τα κομμάτια που κατέθεσε είναι διαφορετικού ύφους. Το ένα είναι μια  ψαγμένη ατμοσφαιρική μπαλάντα, το άλλο δυναμικό και χορευτικό.

8. Good Job Nicky: Από πέρσι τον Μάιο είχε αρχίσει να συζητιέται στους κύκλους της showbiz και των eurofans η προοπτική ο Good Job Nicky να εκπροσωπήσει την χώρα μας στον διάσημο θεσμό. Ο Νικόλας Βαρθακούρης γιος του Γιάννη Πάριου και της Σοφίας Αλιμπέρτη είναι ένας αυτόφωτος και αξιόλογος νεαρός ερμηνευτής, με μπλε κοντοκουρεμένα μαλλιά, που ξεχώρισε με τις ερμηνείες του σε κομμάτια όπως το 8th January. Ανήκει στο δυναμικό της Cobalt Music, το κατατεθέν κομμάτι του στην ΕΡΤ υπογράφει μουσικά ο στενός του συνεργάτης Ερμής Γεραγίδης ενώ οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Το τραγούδι του είναι μια ατμοσφαιρική μπαλάντα.

9.Jimmy Sion: O 2ος νικητής του περσινού talent show “House of Fame”που προβλήθηκε από τον Σκαι είναι ενταγμένος στο ρόστερ της Spicy Music και φιλοδοξεί να κάνει το μεγάλο βήμα για τον 66ο διαγωνισμό της Eurovision. Για να γίνει η φιλοδοξία πραγματικότητα κατέθεσε στην ΕΡΤ δυο αγγλόφωνα τραγούδια για  τα οποία πιστεύει ότι είναι ικανά να του δώσουν το χρίσμα για  την ελληνική εκπροσώπηση. 

10. Κωνσταντίνος Χριστοφόρου: Ο καταξιωμένος ήδη δισκογραφικά και γιουροβιζιονικά Κωνσταντίνος Χριστοφόρου φιλοδοξεί να πάει και πάλι Eurovision. Στο ενεργητικό του έχει δυο επιτυχημένες παρουσίες με την ιδιαίτερη πατρίδα, την Κύπρο, δυο παρουσίες ως παρουσιαστής-εκφωνητής αποτελεσμάτων και κυρίαρχα την αγάπη του για τον θεσμό. Έμπειρος μουσικά και άριστος γνώστης όλων των σύγχρονων μουσικών τάσεων έχει τα φόντα και την δυναμική να σφραγίσει το εισιτήριο του για την πτήση προς Τορίνο μεριά.

Γιατί τελικά η Καλομοίρα δεν κατέθεσε τραγούδι στην ΕΡΤ;

Η μεγάλη έκπληξη στην φετινή διαδικασία επιλογής της ελληνικής εκπροσώπησης είναι η απουσία της Καλομοίρας. Τον τελευταίο καιρό ακούγαμε, μαθαίναμε, ενημερωνόμασταν από τα social media ότι η 36χρονη ερμηνεύτρια θέλει και πάλι να σηκώσει στις πλάτες της την ελληνική σημαία όπως επιτυχώς το έπραξε το 2008 φέρνοντας την 3η θέση. Τελικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η Καλομοίρα παρότι ετοίμαζε τραγούδι δεν το κατέθεσε. Το γιατί συνέβη αυτό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Από την μια ακούγονται φήμες ότι εκείνη ήθελε να της γίνει πρόταση για ανάθεση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Stefania. Από την άλλη λέγεται ότι η απόφαση πάρθηκε γιατί η Καλομοίρα ένιωσε ότι δεν έχει την ολόθερμη στήριξη και υποστήριξη της ΕΡΤ. Το που βρίσκεται η αλήθεια ή μύθος δεν το ξέρουμε. Το ξέρουν καλά οι δύο πλευρές. Η ουσία είναι μια η Καλομοίρα δεν είναι μέσα στους υποψήφιους της εθνικής επιλογής της Eurovision για το 2022.

Και ενώ έχει ανάψει για τα καλά, στις τάξεις των Eurofans, η μάχη των υποστηρικτών των παραπάνω καλλιτεχνών έσκασε μύτη μια νεότερη είδηση. O τελικός αριθμός των διαγωνιζομένων ανέρχεται στους 25 καθότι στην διαδικασία μετέχουν και καλλιτέχνες που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί ενώ τα τραγούδια που θα αξιολογηθούν φτάνουν τα 40. Η περσινή επιτυχία της Stefania λοιπόν αφύπνισε το ενδιαφέρον τραγουδιστών και συνθετών οι οποίοι επιθυμούν να σκοράρουν επιτυχημένα σ’ έναν θεσμό που παρακολουθούν πάνω από 300 εκατομμύρια τηλεθεατές. Κατόπιν τούτου ένα έχουμε να πούμε: “Καλή επιτυχία Ελλάδα”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ