Ε.Ε.: Στους 7,5 μήνες ο χρόνος αναμονής επιστροφής ΦΠΑ στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, τα έσοδα ΦΠΑ θα μπορούσαν να ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ, αλλά τελικά φτάνουν μόλις στα 15 δισ. ευρώ.

Κανονιστικές αλλαγές για δικαιότερη και απλούστερη φορολογία διερευνά σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκαλύπτει ταυτόχρονα το πόσο χρονοβόρα καθίσταται η επιστροφή ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από την Παγκόσμια Τράπεζα που αφορούν το 2020 και φέρνει στο φως το μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην πορεία της ρευστότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ κατά 62 εβδομάδες -λόγω και του συστήματος που ακολουθεί-, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κατάστασης για την Ελλάδα ότι τα έσοδα ΦΠΑ θα μπορούσαν να ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ, αλλά τελικά φτάνουν μόλις στα 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τα κρατικά έσοδα, με σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας της χώρας.

Για το 2020, αυτή είναι και η χειρότερη επίδοση που καταγράφει η χώρα μας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά συνολικά επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι η πλέον αλγεινή μετά την αρνητική «πρωτιά» που κατέχει η Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι για μια μέση επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να αντεπεξέλθει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ, ενώ για να λάβει εντέλει την επιστροφή απαιτούνται περισσότερες από 17 εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ