Το «ημερολόγιο» της εβδομάδας

Με το βλέμμα στραμμένο στην κακοκαιρία «Αθηνά» και στην καταγραφή των όποιων ζημιών προκλήθηκαν σε κάποιες περιοχές την χώρας που συνεπάγεται και καταβολή αποζημιώσεων ξεκίνησε η εβδομάδα. 
 
Το κυρίαρχο φυσικά ζήτημα παραμένει η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και όχι μόνον που επηρεάζει μια σειρά επιμέρους τομείς της οικονομίας και τελικά φτάνει στην τσέπη του τελικού καταναλωτή.
 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την εβδομάδα του με επίσκεψη στο Athens Data Center της Lamda Helix για την θεμελίωση ενός ακόμη κέντρου. Η Lamda Hellix παρέχει υπηρεσίες data center που βοηθούν τους οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές στην πληροφορική, να επιτύχουν λειτουργική βιωσιμότητα και να αναπτυχθούν εξυπηρετώντας τους πελάτες τους με καινοτόμους τρόπους. Προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο portfolio από υπηρεσίες data center, που περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη.

 

Οι βιομηχανίες, αλλά και ο τελικός καταναλωτής από την πλευρά τους αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που σαρώνει την Ευρώπη που σύμφωνα με το  ήπιο σενάριο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2022

Την ίδια στιγμή η εβδομάδα είναι πλούσια από συνέδρια που συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία της οικονομίας στην μετά πανδημία εποχή με κυρίαρχο το συνέδριο το Κύκλου Ιδεών, με την συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από διάφορους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο. Θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή στα συνέδρια αυτά εκτός από τον ρόλο της ανάπτυξης να υπάρχουν και αναφορές στην ποιότητα ζωής, το βιοτικό επίπεδο και τις νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. 
Καλή και η ανάπτυξη αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την γενικότερη πορεία σε επίπεδο συμπεριφορών και νοοτροπιών.

 

Οι τράπεζες από την πλευρά έχουν πλέον στο φουλ τις μηχανές και περιμένουν το πράσινο φως προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία μέσω του ταμείου Ανάκαμψης. Οι υποδομές είναι έτοιμες και το προσωπικό εκπαιδευμένο ενώ έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με επιχειρηματίες. Θετικά είναι τα νέα και από την λιανική τραπεζική καθώς για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον έτη η στεγαστική πίστη τρέχει με ρυθμούς 30% σε ετήσια βάση. Οι νέες εκταμιεύσεις στον τομέα αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθουν για το 2021 στα 900 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα να καλύψουν την ζήτηση που υπάρχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ