Ξεκίνησε το 13ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Πληροφορική στην εκπαίδευση»

Άνοιξε η αυλαία του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «η Πληροφορική στην εκπαίδευση – Informatics in Education, CIE» που διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ).

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, κήρυξε με το χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας και αν. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ‘Αγγελος Συρίγος.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή μου που ανοίγω τις εργασίες του συνεδρίου. Το Συνέδριο «η Πληροφορική στην εκπαίδευση-Informatics in Education, CIE» είχε πάντοτε μεγάλη σημασία. Έχετε κατορθώσει και το έχετε καθιερώσει στο χώρο της πληροφορικής στην εκπαίδευση, εδώ και δεκατρείς συνεχείς Συνόδους.

Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε το συγκεκριμένο συνέδριο παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, διότι είναι ένα συνέδριο που σχετίζεται με την πρακτική, με θέματα χρήσιμα στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη, και στην παρούσα φάση με τον κορωνοϊό, για την πληροφορική στην εκπαίδευση. Είναι πράγματα που χρειαζόμασταν πολλά – πολλά χρόνια για να τα μάθουμε, οπότε περιμένουμε να μάθουμε τα συμπεράσματά του Συνεδρίου και πως θα μπορέσουν να είναι αποτελεσματικά και χρήσιμα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τη βελτίωση της παιδείας», είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Παιδείας.

Στόχος του, διήμερου, 13ου Συνεδρίου που «επιστρέφει» μετά από 13 χρόνια στη γενέτειρα του, στο νησί της Κέρκυρας, είναι να δώσει ένα μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό βήμα στην εκπαιδευτική κοινότητα των πληροφορικών, καθώς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την πληροφορική στην εκπαίδευση.

«Είναι σημαντικό το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να εκκινεί, να παγιώνει και να θεμελιώνει συνέδρια σε εξειδικευμένους, σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι αναδεικνύουν πτυχές των αναγκών της ελληνικής πραγματικότητας. Η πανδημία σηματοδότησε μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο συνέδριο εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, να αναδείξει πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση για το καλό όλων μας και βέβαια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες συνθήκες. Θέλω να πιστεύω ότι τα συμπεράσματα που θα εξεταστούν από το συνέδριο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε, στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

Το Συνέδριο χαιρέτησε επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος, που αναφέρθηκε, όπως την χαρακτήρισε, στην «αλματώδη» πρόοδο της εκπαίδευσης μέσω της πληροφορικής στα σχολεία και τον εκσυγχρονισμό που έχει επιφέρει.

Κατόπιν το λόγο πήραν ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Ιονίων Νήσων, Γεώργιος Μπαρμπόπουλος και η Σύμβουλος Α΄ Πληροφορικής του ΙΕΠ κα Παντελοπούλου Σταυρούλα, ως εκπρόσωπος του ΙΕΠ.

«Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, το Σεπτέμβριο του 2009 και συνεχίζει την πορεία του για 13 συναπτά έτη, προσφέροντας απτά αποτελέσματα στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής και πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος.

Φέτος το συνέδριο για την πληροφορική στην εκπαίδευση, θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων προσκεκλημένων καθηγητών και καθηγητριών από δέκα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ, Κρυστάλλα Μουζά και η καθηγήτρια από το University College Dublin της Ιρλανδίας, Ελένη Μαγγίνα.

Επιπλέον στο συνέδριο θα παραστούν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Βασίλης Κόμης, ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Δημήτριος Σάμψων, οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αθανάσιος Τζιμογιάννης και Μανόλης Γουάλλες, οι καθηγητές από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Σαράντος Ψυχάρης και Κυπαρισσία Παπανικολάου, ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γεώργιος Φεσάκης, ο καθηγητής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Τσιάτσος, ο καθηγητής από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Φοίβος Μυλωνάς, καθώς και οι καθηγητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέτρος Ρούσσος, Γεώργιος Κουτρομάνος και Ιωάννης Ρουσσάκης.

«Στα δεκατρία αυτά χρόνια της διεξαγωγής του το Συνέδριο έχει συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην ενσωμάτωση της επιστήμης της Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στον προσδιορισμό καλών πρακτικών διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μέσω του συνεδρίου, δημοσιεύονται άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των Ελλήνων ερευνητών από το χώρο της πληροφορικής στην εκπαίδευση» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Δουκάκης.

Στο συνέδριο θα συμπροεδρεύσουν ο Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Αλεξανδρής και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος. Στη επιτροπή του προγράμματος του συνεδρίου συμμετέχουν από το Πανεπιστήμιο Πειραιά οι καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής, Χρήστος Δουληγέρης και ο Δρ. Βασίλειος Μπελεσιώτης και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο επίκουρος καθηγητής, Σπυρίδων Δουκάκης. Τον συντονισμό των εργασιών του συνεδρίου έχουν αναλάβει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Βογιατζής, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά η Δρ Ελένη Σεραλίδου και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δρ Σπύρος Βούλγαρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ