Επιστρέφει ο δακτύλιος στην Αθήνα-Τίθεται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου το μέτρο

Ο δακτύλιος είχε καταργηθεί λόγω πανδημίας και χαμηλής κυκλοφορίας των οχημάτων.

Με στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας και κατά συνέπεια τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όσο και στην περιοχή του κεντρικού πυρήνα της πόλης, τίθεται σε ισχύ ο δακτύλιος στις Αθήνας από τις 25 Οκτωβρίου. Το μέτρο ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον REAL FM.

Ο δακτύλιος είχε καταργηθεί λόγω πανδημίας και χαμηλής κυκλοφορίας των οχημάτων. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονταν κατά την προ-κορωνοϊού εποχή, μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης (07:00-20:00) και Παρασκευής (07:00-15:00) θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης αλλά και φορτηγών μέγιστου βάρους 2,2 τόνων.

Το ποια οχήματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ορίζεται από το τελευταίο νούμερο που έχουν στην πινακίδα τους. Πιο συγκεκριμένα, στις ζυγές ημερομηνίες μπορούν να κινούνται οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό: 0, 2, 4, 6 και 8. Κατά τις μονές ημέρες, κινούνται: 1, 3, 5, 7 και 9.

 

Τα «όρια» του δακτυλίου

Οι λεωφόροι και οδοί που δίνουν το «περίγραμμα» του δακτυλίου στον χάρτη της Αθήνας είναι:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλία Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Ποιοι εξαιρούνται από τον δακτύλιο

Τα οχήματα που κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν εμπίπτουν στο μέτρο του δακτυλίου είναι:

«Πράσινα» οχήματα.

-Οχήματα Κρατικών Υπηρεσιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.

-Οχήματα γιατρών, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

-Οχήματα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα, όπως και αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

Επιβατηγά οχήματα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

-Οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς).

-Οχήματα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, για χρονικό διάστημα μιας ώρας πριν από την έναρξη της εργασίας τους μόνο για την έξοδό τους από την περιοχή του δακτυλίου και για χρονικό διάστημα δύο ωρών από τη λήξη του ωραρίου τους για την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ