Γιατί δεν ξέρουμε ακόμη σε ποια ιταλική πόλη θα γίνει η Eurovsion του 2022;

Τα σενάρια, οι φήμες για τους παρουσιαστές και οι νέες εξελίξεις στην καριέρα των Måneskin

Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες φαίνεται να είναι η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την Eurovision του 2022. Στελέχη της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης δουλεύουν πυρετωδώς μαζί με τους ιθύνοντες της, επιβλέπουσας του θεσμού, EBU προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή. Η, εκ των δυτικών μας συνόρων, γειτονική  χώρα έχει αναλάβει για τρίτη φορά την διοργάνωση του διάσημου φεστιβάλ τραγουδιού καθότι έχει σημειώσει ισάριθμες νίκες. Το 1964 είχε επιλεγεί ως τόπος διεξαγωγής η μαγευτική Νάπολι, το 1991 η αιώνια πόλη Ρώμη ενώ τα σενάρια την φιλοξενούσα πόλη του 2022 δίνουν και παίρνουν. Μετά την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από 17 πόλεις η λίστα περιορίστηκε σημαντικά. Οι υποψήφιες πόλεις με τις περισσότερες πιθανότητες εν τέλει είναι η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας το Τορίνο, το Μιλάνο, η Μπολόνια, το Πέζαρο και το Ρίμινι.

Η επιλογή είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η πόλη διεξαγωγής, σύμφωνα και με τις επιταγές της EBU  άλλωστε, πρέπει να διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, ικανοποιητικό αριθμό κλινών σε καταλύματα, εύρυθμη λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς γιατί το 10ήμερο της Eurovision το ζουν από κοντά με την φυσική τους παρουσία πάνω από εκατό χιλιάδες eurofans οι οποίοι συγκεντρώνονται, κινούνται, καταναλώνουν. Είναι μια πελατεία που πρέπει να μείνει ευχαριστημένη. Αυτή η πελατεία άλλωστε έχει κάνει την Eurovision μπίζνα πρώτου μεγέθούς άρα η EBU νοιάζεται και την προσέχει. Μέχρι αυτή την στιγμή πάντως η τελική απόφαση δεν για την τοποθεσία διεξαγωγής δεν έχει ληφθεί. Κάπου έχει κόλληση η τελική υπογραφή. Η αναμονή του κοινού είναι μεγάλη.

Ποιοι θα είναι οι παρουσιάστες για τις τρεις βραδιές του θεσμού;

Άλλη μια σπαζποκεφαλιά για την Rai είναι αυτή για την επιλογή των παρουσιαστών. Ο αστικός μύθος λέει ότι οι ιθύνοντες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα αμέσως μετά την νίκη Måneskin σκέφτονταν να χρίσουν παρουσιάστρια το διαχρονικό σύμβολο του ιταλικού έθνους την Raffaella Carra πριν γνωστοποιηθεί βεβαίως η αρρώστια της η οποία την οδήγησε στον θάνατο. Κατόπιν ακούστηκαν φήμες για την Μόνικα Μπελούτσι και την Ελιζαμπέτα Κανάλις οι οποίες φαίνεται ότι δεν  ευσταθούν. Το σίγουρο είναι ότι αναζητούνται παρουσιαστές που να ξέρουν να μιλούν άπταιστα αγγλικά. Εποποιία που ζορίζει πολλούς αστέρες της γειτονικής χώρας καθότι η πλειοψηφία αυτών έχει φτωχές γνώσεις της αγγλικής. 

Δυνατή υποψηφιότητα για την ανάληψη της παρουσίασης φαίνεται να είναι αυτή της Chiara Feragni. Η top model  και κορυφαία influencer- που κάνει business το καλημέρα σας από το έξυπνο κινητό της- είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, κατέχει άριστα τα αγγλικά και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διαφήμιση της διοργάνωσης στα παγκόσμια social media. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια  είναι, εφόσον προκριθεί αυτή η λύση, το τι θα ζητήσει οικονομικά και όλοι υποπτευόμαστε ότι το κασέ της θα είναι υψηλό. 

Δυνατά έπαιζε στα σενάρια και ο Alessandro Catelan ο παρουσιαστής του ιταλικού X-Factor. Είναι γοητευτικός, χαρισματικά επικοινωνιακός, τα αγγλικά του είναι αντάξια των υψηλών στάνταρ που έχουν τεθεί αλλά η Rai δεν τον πολύ θέλει. Δεν είναι ο αμιγώς εμπορικός παρουσιαστής αφού το talent show το οποίο παρουσιάζει  προβάλλεται σε κανάλι συνδρομητικής τηλεόραση οπότε το όνομα του δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας.  

Νέα είσοδος στις υποψηφιότητες των παρουσιαστών τις τελευταίες ημέρες είναι η Milly Carlucci. Είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της Ιταλικής tv καθότι παρουσιάζει έτη πολλά το τοπικό Dancing with the stars φέρνοντας υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης. Η 67χρονη Carlucci έχει διεθνές προφίλ με την φιλανθρωπική της δράση, μιλάει άψογα αγγλικά και είναι στα σίγουρα ισχυρό άλογο κούρσας.

Εσχάτως κυκλοφόρησαν φήμες ότι αναζητείται πάση θυσία και ένα πρόσωπο με διεθνές κύρος που θα τραβήξει την νεολαία. Αμέσως ακούστηκε το όνομα του διεθνούς pop star Mika ο οποίος εδώ και χρόνια έχει κάνει την Ιταλία μόνιμη κατοικία του. Θα δεχθεί o βρετανολιβανέζος τραγουδοποιός να μπει στα παπούτσια του παρουσιαστή του μεγάλου υπερθεάματος που παρακολουθούν 300 εκατομμύρια τηλεθεατές;  

Προς το παρόν απαντήσεις δεν υπάρχουν. Η Rai, βεβαίως καλείται πολύ σύντομα να λύσει τους γόρδιους δεσμούς και να μας ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Σε ο, τι έχει να κάνει τώρα με  τους τροπαιοφόρους της διοργάνωση τους 2021 Måneskin που έφεραν την τρίτη νίκη της Ιταλίας στην Eurovision έχουμε να σας ενημερώσουμε ότι πλέον έχουν απλώσει τα φτερά τους επιτυχώς στην διεθνή μουσική σκηνή. Και φυσικά συνεχίζουν να προκαλούν αφού για το εξώφυλλο του τελευταίου τους δίσκου φωτογραφήθηκαν ολόγυμνοι. Sono fuori di testa ma diversi da loro. Όπως  μας τραγουδούν από πέρσι στο νικητήριο τραγούδι τους “Zitti e buoni”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ