Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, πρόσφυγα από την Τανζανία, φέτος

Γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, μια αυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Η πολυπόθητη ανακοίνωση από τη Σουηδική Ακαδημία φέτος αποτελεί «άνοιγμα» σε ένα άλλο, όχι και τόσο γνωστό, και πάλι κεφάλαιο της λογοτεχνίας, με το σκεπτικό της βράβευσης για άλλη μια φορά να κλέβει την παράσταση και να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας.

Με τους φανατικούς θαυμαστές του Χαρούκι Μουρακάμι να μένουν και τη φετινή χρονιά με την πίκρα και το παράπονο ότι ο αγαπημένος τους συγγραφέας δεν πήρε το κορυφαίο βραβείο της λογοτεχνίας, το όνομα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα -και επισήμως- στα κατάστιχα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τελικά, είναι αυτό του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα από την Τανζανία στον οποίο ανήκει πλέον το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021.

Ο κορυφαίος για φέτος συγγραφέας στον κόσμο, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, μια αυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό. Ο ίδιος έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, όπου και ήταν καθηγητής Λογοτεχνίας. Γράφει στα αγγλικά και ζει στη Βρετανία.

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης από τη Σουηδική Ακαδημία, τιμάται για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική διερεύνηση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων». Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει συνολικά δέκα μυθιστορήματα, με τίτλους όπως το «Paradise» και το «Desertion», καθώς και διηγήματα.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ