Pandora Papers: «Άκρως εμπιστευτικόν»-Ποιους ηγέτες «καίει» η έρευνα-Κάθαρση ζητά η Γερμανία

Διεθνής η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τη Γερμανία.

Ο ασκός του αιόλου άνοιξε, μετά τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας Pandora Papers, για πολλές χώρες και κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη, προκαλώντας κλυδωνισμούς. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί, είναι η παρέμβαση του Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρροή των «Pandora Papers», λέγοντας ο ίδιος πως «οι offshore συνεχίζουν να κάνουν μυστικές βάσεις δεδομένων παρά τις διαρροές».

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριοδότης, Έντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε: «Η αστεία όψη αυτής της τόσο σοβαρής ιστορίας είναι ότι ακόμα και ύστερα από δύο αποκαλυπτικές διαρροές για υπεράκτιες χρηματοοικονομικές και νομικές εταιρείες, οι βιομηχανίες αυτές συνεχίζουν δημιουργούν τεράστιες βάσεις δεδομένων καταστροφής και εξακολουθούν να τις ασφαλίζουν με μια απλή σημείωση, με την ένδειξη "Μη διαρρεύσει!". Υπόκλιση στην πηγή!».

Το Μεξικό

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα για τους περίπου 3.000 Μεξικανούς τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι έχουν κρύψει μέρος τουλάχιστον της περιουσίας τους σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν να φορολογηθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού της κυβέρνησής του. «Πρέπει να γίνει έρευνα», είπε ο μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. «Να δούμε εάν αποδόθηκαν φόροι, πότε έγιναν αυτές οι συναλλαγές», συμπλήρωσε.

Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι -μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)-, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή. Τρεις Μεξικανοί με μεγάλες περιουσίες φέρονται, σύμφωνα με τα Pandora Papers, να φοροδιέφυγαν.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη μεταλλείων στο Μεξικό, τον Χερμάν Λαρέα, την κληρονόμο της εταιρείας που παράγει την πολύ δημοφιλή μπίρα Modelo, τη Μαρία Ασουνσιόν Αραμπουρουσαβάλα, και τον επιχειρηματία που είναι επικεφαλής του ομίλου Empresarial Ángeles, τον Ολεγάριο Βάσκες Αλντίρ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Στον κατάλογο εμφανίζονται επίσης πολιτικοί που συνδέονται με τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, συμπεριλαμβανομένου του Χόρχε Αργκάνις, υπουργού Επικοινωνιών και Μεταφορών, καθώς κι ενός γερουσιαστή και πρώην νομικού συμβούλου της προεδρίας. Στο Μεξικό υπεβαίνουν σε ετήσια βάση τα 8,25 δισ. δολάρια τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της φοροδιαφυγής με την τοποθέτηση πόρων σε υπεράκτιες εταιρείες, κατά υπολογισμούς που περιέχονται σε έκθεση του Tax Justice Project και επικαλέστηκε η El Pais.

Η Ευρώπη για το σκάνδαλο μεγατόνων

Έκθετες βρίσκονται πολλές χώρες και οι ηγεσίες τους μετά τις αποκαλύψεις για τις φοροαπαλλαγές με τις οποίες πλούτισαν πάνω από 300 πολιτικοί, ανάμεσά τους 35 πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και καλλιτέχνες επενδύοντας σε φορολογικούς παραδείσους μέσω παράκτιων εταιρειών. Η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο για το ζήτημα, ενώ το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τυχόν ανάμειξή του. Σχεδόν 12 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από 14 εταιρείες σε χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, το Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και ο Παναμάς, να θυμίσουμε ότι αποτελούσε η τελευταία χώρα και πηγή του προηγούμενου ομώνυμου σκανδάλου των Panama Papers.

Ποιοι εμπλέκονται

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των Pandora Papers είναι ο ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και δεκάδες ακόμα ηγέτες κρατών, 300 κρατικοί λειτουργοί αλλά και επιχειρηματίες και stars της showbiz. Στην έρευνα εμφανίζεται και το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο να αρνείται την εμπλοκή.

Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η Γερμανία ζητά «κάθαρση»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πρόσβαση στα «Pandora Papers», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, αλλά εκτιμά ότι οι έρευνες για κρυφά κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους δεν θα έχουν σημαντική σύνδεση με τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, είναι διεθνές θέμα η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σχέση με τη Γερμανία δεν είναι τόσο σημαντική. Η τελική αξιολόγηση δεν είναι όμως ακόμη δυνατή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόσβαση στα εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν αξιολογηθεί από ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων».

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «οι αποκαλύψεις αποδεικνύουν πως οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να αφυδατωθούν. Για παράδειγμα, η σχεδιαζόμενη παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών θα μειώσει το κίνητρο για τη σύσταση εταιρειών-γραμματοκιβωτίων».

Απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο στον αγώνα εναντίον των εταιρειών-γραμματοκιβωτίων μετά τις αποκαλύψεις των «Pandora Papers», δηλώνει ο  Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD).

«Η γρήγορη θέσπιση σαφών διεθνών κανόνων και η εφαρμογή τους δυστυχώς εξαρτάται επίσης και από άτομα τα οποία αποκαλύφθηκε από τα «Pandora Papers» ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Επομένως, η αποτελεσματική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο με έναν "συνασπισμό αποφασισμένων"», είπε στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την πίεση για δράση σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχουμε επίσης (και στη χώρα μας) περαιτέρω ανάγκες ρυθμίσεων όσον αφορά στη νομοθεσία και την εφαρμογή των νόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη κάνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό», συνέχισε το ηγετικό στέλεχος του SPD.

«Μπορούμε και πρέπει να ξεκινήσουμε ήδη από την χώρα μας με αυστηρότερες ποινές για παραβίαση των υποχρεώσεων δήλωσης εισοδημάτων... Στην πραγματικότητα κορυφαίοι πλούσιοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους υποδομές για να μπορούν να απολαμβάνουν και να αυξάνουν τα χρήματα που κερδίζουν ανενόχλητοι από τους απλούς ανθρώπους», τόνισε ο Βάλτερ-Μπόργιανς. «Αυτός ο βούρκος σίγουρα δεν έχει κανένα όφελος για την οικονομία.», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.