Κρήτη: Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης από κοινού με το βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάδειξη των σοβαρών ζητημάτων του πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ που θα καθορίσει την εθνική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Στη συζήτηση εκφράστηκε η αγωνία από τον δήμαρχο Ανωγείων για την αύξηση του κόστους παραγωγής και για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενή τομέα. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις υποδομών υποστήριξης αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στο Δήμο Ανωγείων όπως έργα ύδρευσης ζώων, συντήρησης αρδευτικών υποδομών και έργα αγροτικής οδοποιίας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε για τη διενέργεια άμεσης ενημερωτικής επίσκεψης στα Ανώγεια για νέα ΚΑΠ, το πρόγραμμα των νέων αγροτών και τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης: «…Είναι σαφές ότι ο πρωτογενής τομέας του ορεινού όγκου της Κρήτης πρέπει να στηριχθεί στην πράξη. Είναι επίσης σαφές ότι οι προκλήσεις της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και θα συμβάλουμε όπως μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Για πιεστικά ζητήματα όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης «…που απασχολούν τον αγροτικό κτηνοτροφικό κόσμο και ιδιαίτερα για τα Ανώγεια, όπως το κόστος των ζωοτροφών, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τα επικείμενα προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας, νέων αγροτών αλλά και την νέα ΚΑΠ, ενημερώθηκε ο υφυπουργός». Ο δήμαρχος του ορεινού δήμου στον Ψηλορείτη τόνισε πως ο υπουργός κλήθηκε στα Ανώγεια ώστε: «…δια ζώσης να ακούσει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των ίδιων αγροτών… Επίσης τα θέματα υποδομών και αυτά συμβάλουν στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων αλλά και μειώνουν το κόστος παραγωγής των παραγωγών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ