Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και από τον διεθνή οίκο Fitch

Η Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει  στο 10% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν κατά την προηγούμενη πρόβλεψη.

Στο 6% αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία το 2021, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έναντι 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο φέτος, μετά μάλιστα και τις καλύτερες του αναμενόμενου οικονομικές επιδόσεις που σημειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο φέτος.

Τονίζεται, βεβαίως, στην εν λόγω ανάλυση ότι αυτό δεν συνεπάγεται και μείωση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει βρεθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι από το 2022 κι ύστερα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μπορέσει να στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Fitch θεωρεί ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 10% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν κατά την προηγούμενη πρόβλεψη. Κι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω και των συνεπειών της πανδημίας. Έτσι, σύμφωνα με τον διεθνή επενδυτικό οίκο το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς θα μειώνονται και τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Για το χρέος, εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, έναντι των πρότερων προβλέψεων που έκαναν λόγο για το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει να μειώνεται στο 196,2% έως το 2023. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της χώρας, τονίζεται από την ανάλυση ότι φτάνει περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Για τα “κόκκινα” δάνεια

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τάση είναι πτωτική, μετά τις τιτλοποιήσεις που έλαβαν χώρα. Πιο αναλυτικά, τα «κόκκινα» δάνεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα διαμορφώθηκαν σε 29,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου φέτος, από 47,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020.

Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τη Fitch, αναμένεται κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους φέτος, κάτι που εξηγεί και την πιο συντηρητική πρόβλεψη από μέρους της. Επισημαίνονται κιόλας οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη, που αφορούν είτε ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είτε την πιθανότητα αρνητικής επίδρασης από μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ