Athens Democracy Forum: Πώς θα αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα η κλιματική κρίση

«Απ΄ την φάση των συζητήσεων για το κλίμα έχουμε περάσει στη φάση των δράσεων στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Philip Glanville, δήμαρχος του Δήμου Hackney του Λονδίνου

Ρεαλιστικός σχεδιασμός, εντατικές συνεργασίες, δράση στο πεδίο και ελπίδα είναι τα απαραίτητα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τίτλο «Wake Up to the Climate Crisis», που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. «Απ΄ την φάση των συζητήσεων για το κλίμα έχουμε περάσει στη φάση των δράσεων στο πεδίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Philip Glanville, δήμαρχος του Δήμου Hackney του Λονδίνου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. «Στο ΗΒ έχουμε δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ενώ το προσεχές διάστημα φιλοξενούμε την Συνδιάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για το Κλίμα».

Στόχος είναι να συμπεριλάβουμε τη συνδρομή των πολιτών, έτσι ώστε να πετύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Όπως είπε στο Λονδίνο, πριν την πανδημία, καθημερινά υπήρχαν 36 εκατομμύρια κενές θέσεις στα αυτοκίνητα που μετακινούνταν με μέσο όρο 1,2 άτομα ανά αυτοκίνητο. «Απαιτείται μία ολιστική αλλαγή του μοντέλου», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο δήμο του έχουν θεσπίσει γειτονιές με περιορισμένη πρόσβαση στα αυτοκίνητα, γεγονός που βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του αέρα, αλλά και τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Αναφέρθηκε στο φύτεμα δέντρων και πρασίνου, καθώς είναι ένας φυσικός τρόπος για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της πόλης.

Πρέπει να γίνουμε «περισσότερο φιλόδοξοι», είπε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την αλλαγή του μοντέλου με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, με μία ολιστική προσαρμογή και μία στρατηγική από κάτω προς τα πάνω. Στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ο πολιτισμός στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα σε ηγέτες αλλά και σε πολίτες αναφέρθηκε ο κ. Ivan Tse πρόεδρος του Ιδρύματος Tse. Ο ομιλητής έκανε λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού και έμπνευσης. «Αυτό που απαιτείται περισσότερο είναι η ελπίδα, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ένα αίσθημα απελπισίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται πολιτική βούληση και η αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσα από μία διαφορετική προοπτική.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πολίτες, κυβερνήσεις και εταιρείες συνεργάζονται για την αλλαγή του μοντέλου, δήλωσε ο κ. Matt Brittin πρόεδρος του ΕΜΕΑ Business and Operation της Google, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες πλέον με τις νέες τεχνολογίες γίνονται πηγές πληροφοριών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα Data centers της εταιρείας τα οποία κατά 90% λειτουργούν με ΑΠΕ. Τέλος, έδωσε έμφαση στο ρόλο των ηγετών, των επενδύσεων και της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ