Instagram για παιδιά: «Στον πάγο» μετά τις πρωτοφανείς αντιδράσεις από γονείς, φορείς και ρυθμιστικές αρχές

Γονείς, νομοθέτες, οργανώσεις δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων εναντιώθηκαν σθεναρά στις ΗΠΑ.

Η έντονη κριτική που δέχεται το Instagram για την αρνητική επίδρασή του στην ψυχολογία των εφήβων, και κυρίως στα κορίτσια που αποδεικνύεται ότι όσο χρησιμοποιούν την εφαρμογή τόσο πιο άσχημα νιώθουν με το σώμα τους, οδήγησε σε αναστολή των εργασιών του για την εκδοχή που ετοίμαζε για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μοσέρι, ότι θα επιτρέψει στην εταιρεία να «συνεργαστεί με γονείς, ειδικούς, διαμορφωτές πολιτικής και ρυθμιστικές αρχές, θα ακούσει τις ανησυχίες τους, γιατί αποδίδει μεγάλη σημασία στην αξία του προγράμματος για τους νέους εφήβους». Να θυμίσουμε ότι το Instagram ανήκει πλέον στο Facebook.

Η κίνηση αυτή ήρθε, ύστερα από σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε μια σειρά δημοσιευμάτων στην εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο παγκόσμιος κυρίαρχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνώριζε πολύ καλά πως η χρήση των εφαρμογών αυτών διαμοιρασμού φωτογραφιών, σε πολύ νεαρά κορίτσια προκαλεί πολύ μεγάλος άγχος και προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση

Σύμφωνα πάντως με τον Άνταμ Μοσέρι, το Instagram θεωρεί ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα με κατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο, αντίστοιχη με αυτές που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως το TikTok και το ΥouTube.

Οι κινητοποιήσεις απέδωσαν

Γονείς, νομοθέτες, οργανώσεις δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, καθώς και συνειδητοποιημένοι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο όνομα της προστασίας των παιδιών και της μη έκθεσής τους σε κινδύνους στο διαδίκτυο, έχουν εναντιωθεί ξεκάθαρα και σθενάρα στη δημιουργία του Instagram Kids, και εντέλει πέτυχαν να μην βγει «στον αέρα» προς το παρόν.

Είναι ενδεικτικό της δριμύτητας των κινητοποιήσεων και της σοβαρότητάς τους ότι οι γενικοί εισαγγελείς 44 πολιτειών των ΗΠΑ είχαν αποστείλει, τον Μάιο φέτος, επιστολή στην ιδρυτή του Ομίλου. Στην εν λόγω επιστολή έκαναν λόγο για έρευνες που καταδεικνύουν μια ευθεία σύνδεση και συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την επιδείνωση της ψυχικής δυσφορίας και των αυτοκτονικών συμπεριφορών και τάσεων στους πολύ νέους ανθρώπους.

Η κατάσταση μόνιμης σύγκρισης των εφήβων με συνομηλίκους τους δρα σωρευτικά σε ζητήματα που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία και βουλιμία, ενώ ορατοί και υπαρκτοί είναι πάντοτε οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικτυακή παρενόχληση.

Βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεται κανείς η εταιρεία, δεν έχει παραιτηθεί τόσο εύκολα, εντελώς, από την ιδέα κατασκευής μιας εκδοχής της εφαρμογής για τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που θα ήταν διαφορετική από εκείνη που απευθύνεται στα μεγαλύτερα, με κατάλληλο περιεχόμενο και η οποία θα απαιτεί την άδεια και τη συναίνεση των γονέων.

Μάλιστα, στις σχετικές με το ζήτημα αναρτήσεις του, το Instagram, υποστήριξε ότι εξακολουθεί να θεωρεί καλό πράγμα την κατασκευή του Instagram Kids και ναι μεν σταματά την εργασία, θα συνεχίσει όμως να δουλεύει για τη δημιουργία εργαλείων επιτήρησης από τους γονείς, καθώς το ότι τα παιδιά βρίσκονται στο διαδίκτυο ήδη, είναι μια πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ